Veel minder lintjes uitgereikt - Gerard Joling en Jack van Gelder onderscheiden

Gerard Joling tijdens de halve finale van Sterren Dansen op het IJs, eerder dit jaar.
Gerard Joling tijdens de halve finale van Sterren Dansen op het IJs, eerder dit jaar. Foto ANP / Remko de Waal

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen hebben vanochtend 3.016 mensen een koninklijke onderscheiding gekregen. Dat zijn er 413 minder dan vorig jaar.

De verhouding man/vrouw is wel nagenoeg gelijk gebleven: van de gedecoreerden is iets meer dan eenderde vrouw. In de provincie Friesland zijn relatief de meeste vrouwen onderscheiden: bijna 42 procent.

Zoals gebruikelijk zijn de meeste onderscheidingen uitgereikt aan ‘gewone’ Nederlanders voor bijzondere verdiensten voor de samenleving. Maar zoals elk jaar krijgen ook enkele bekende Nederlanders een lintje. Dit jaar bijvoorbeeld de heer G.J. Joling te Aalsmeer, volgens het Kapittel voor de Civiele Orden “succesvol als zanger, entertainer, televisiepresentator, acteur en columnist”.

De jongste gedecoreerde is Sarah-Quita Offringa (21), geboren op Aruba. Zij is zesvoudig kampioen windsurfen. Andere prominenten zijn J. van Haasteren (striptekenaar van onder meer Bartje) en E.C. Burgos, zanger van de Surinaams-Nederlandse band Trafassi, dat in 1985 een hit scoorde met het nummer ‘Wasmasjien’.

Ook sportverslaggever Jack van Gelder krijgt een lintje. Harald Merckelbach, hoogleraar en als columnist verbonden aan het wetenschapskatern van NRC Handelsblad, krijgt eveneens een onderscheiding.

Wie hebben er lintje gekregen?

Wie hebben er vandaag een lintje gekregen? Vraag jij je dit af, zoek het dan op met behulp van onze speciale zoekmachine.