Negentien jaar cel en tbs voor Robert M. - echtgenoot Van O. krijgt 4,5 jaar

Het gerechtshof in Amsterdam heeft Robert M. in hoger beroep veroordeeld tot negentien jaar cel en tbs. Dat is een jaar meer dan de rechtbank hem vorig jaar oplegde. Het OM had twintig jaar tegen hem geëist. Zijn echtgenoot Richard van O. is veroordeeld tot 4,5 jaar cel.

Robert M. tijdens een eerdere rechtbankzitting.
Robert M. tijdens een eerdere rechtbankzitting. Rechtbanktekening via ANP/ Aloys Oosterwijk

Het gerechtshof in Amsterdam heeft Robert M. in hoger beroep veroordeeld tot negentien jaar cel en tbs. Dat is een jaar meer dan de rechtbank hem vorig jaar oplegde. Het Openbaar Ministerie had twintig jaar tegen hem geëist.

Twitter avatar MerelThie Merel Thie Gerechtshof legt Robert m. 19 jaar en tbs op, een jaar meer dan de rechtbank #Zedenzaak

Nauwelijks reden voor strafvermindering

De maximale straf die M. kon krijgen was twintig jaar. Reden voor strafvermindering was er volgens het hof nauwelijks, meldt persbureau Novum. Het hof gelooft niet dat M. er, zoals hij zelf heeft beweerd, alles aan heeft gedaan om tegen zijn seksuele gevoelens voor kinderen te vechten. Hij zocht doelbewust naar mogelijkheden om kinderen te misbruiken, hun welzijn was “volledig ondergeschikt” aan zijn seksuele verlangens. Alle feiten die M. ten laste waren gelegd, werden bewezen.

Richard van O. veroordeeld tot 4,5 jaar cel, komt al bijna vrij

M.’s echtgenoot is veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Dat is anderhalf jaar lager dan hem door de rechtbank vorig jaar werd opgelegd. Het OM had tot twee keer toe twaalf jaar geëist. Het hof achtte het bewezen dat hij in één geval als medeplichtige kan worden gezien, namelijk toen een kind in hun echtelijke woning werd misbruikt. Daarnaast is bewezen dat hij een 15-jarig kind seksueel heeft misbruikt. Het is niet bewezen dat hij ook daadwerkelijk medepleger was van het misbruik van M. Van O. heeft al bijna twee jaar vastgezeten, dus kan aan het einde van dit jaar al vrijkomen. Hij heeft er dan twee derde van zijn straf op zitten.

M.’s advocaten teleurgesteld: strafverminderende factoren leidden niet tot lagere straf

M.’s advocaten waren in hoger beroep gegaan, omdat ze vonden dat hij een kortere celstraf moest krijgen dan de rechtbank hem vorig jaar oplegde. Zo zou M. sneller kunnen beginnen met zijn tbs-behandeling. Ze zeiden ook dat een deel van de bewijsvoering tegen M. onrechtmatig verkregen zou zijn. Zo zou een doorzoeking van zijn huis onrechtmatig zijn geweest.

Advocaat Wim Anker vindt het teleurstellend dat strafverminderende factoren, waaronder een verminderde toerekeningsvatbaarheid, niet hebben geleid tot een lagere celstraf. Ook vond hij het jammer dat de tbs-behandeling pas op twee derde van zijn celstraf zal starten.

Korver: ouders blij, uitspraak is appel aan wetgever

De ouders van de slachtoffers hebben volgens hun advocaat Richard Korver blij gereageerd op de uitspraak van het gerechtshof, schrijft persbureau Novum. Hij zei verder dat de uitspraak als appel aan wetgevers gezien kan worden om ook ouders in kindermisbruikzaken als slachtoffer te zien. De rechters legden tijdens de uitspraak uit dat ouders nu in juridische zin niet als dusdanig erkend konden worden, meldde onze rechtbankverslaggever Merel Thie:

Twitter avatar MerelThie Merel Thie Hof geeft ouders niet de status van slachtoffer in dit proces. Zij kunnen alleen schade namens kinderen claimen.

Volgens Korver is dat “teleurstellend en frustrerend”:

“Maar het hof zou zijn rechtsprekende bevoegdheid te buiten gaan als het de ouders op eigen houtje als slachtoffer zou beschouwen.”

De toegekende schadevergoeding voor de kinderen pakt in veel gevallen hoger uit dan bij de rechtbank.

Openbaar Ministerie ook tevreden over straf M., niet over die van echtgenoot Van O.

Het Openbaar Ministerie is, ondanks dat ze een jaar langer celstraf eisten, tevreden over de uitspraak. Het hof heeft goed gemotiveerd waarom de straf een jaar lager is uitgevallen, zei een woordvoerder tegen Novum. Het OM vindt het wel jammer voor de ouders dat het hof hun geen schadevergoeding toekent voor de schade die ze hebben geleden. Ze had daar wel om gevraagd. Of dat reden is om in cassatie te gaan tegen de uitspraak wordt de komende twee weken bekeken.

Het OM is niet tevreden over de celstraf die M.’s echtgenoot Richard van O. heeft gekregen. Deze viel anderhalf jaar lager uit dan waartoe de rechtbank hem vorig jaar veroordeelde en vele jaren lager dan de geëiste twaalf. Een pijnpunt voor het OM is dat het hof niet bewezen achtte dat Van O. medeplichtig was aan het misbruik op oppasadressen van zijn man. Dat gaat om meer dan dertig kinderen.

Vier jaar misbruikte M. zeer jonge kinderen

De 29-jarige in Letland geboren kinderoppas en crèchemedewerker staat terecht voor het misbruiken van 67 kinderen en het maken en verspreiden van kinderporno. Hij heeft bekend gedurende ongeveer vier jaar 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis of op oppasadressen. Hij zit vast sinds december 2010. De politie pakte hem op kort nadat in Opsporing Verzocht uit het buitenland afkomstige beelden waren getoond die waren te herleiden tot Nederland.