Opinie

Het wordt eentonig met de temperatuur

Weer die temperatuur. En weer een reconstructie. En weer een bevestiging van de bestaande modellen. Het wordt bijna eentonig. Op de valreep voor een weekje vakantie, wil ik nog even melding maken van de nieuwste resultaten van het PAGES 2K, een netwerk van internationale wetenschappers die volgens Paul E. Filmer, programmadirecteur van de afdeling paleoklimatologie van de National Science Foundation, in dit geval hebben samengewerkt ‘to synthesize new scientific results from a very large, publicly available dataset.

In een artikel in Nature Geoscience (een persbericht van het pages netwerk en een uitgebreide toelichting) concluderen de onderzoekers dat in de negentiende eeuw een einde kwam aan een periode van meerdere millennia van afkoeling. Die was het gevolg van verschillende natuurlijke oorzaken en ging in feite door tot in de twintigste eeuw. Alleen leidde de snelle toename van broeikasgassen daarna tot een temperatuurstijging. De onderzoekers hebben zich niet beziggehouden met de invloed van de mens op die opwarming. Filmer concludeert dat klimaatverandering opnieuw ingewikkelder blijkt te zijn dan wel wordt gedacht:

‘long, millennial natural cooling trends were punctuated by warming episodes that turned out to be more local than we thought [...] The natural forces driving the cooling are still present today, but since the nineteenth century an additional, stronger, warming driver has been added: human activity. We cannot match the temperature records since then without factoring in this new driver.’

Je kon natuurlijk wachten op de triomfantelijke reacties van degenen die in dit onderzoek de zoveelste bevestiging zien van de hockeystick-grafiek. Zo schrijft Joe Romm dat ‘de hockeystick leeft’. In zijn visie laat het onderzoek vooral zien dat de ‘kooldioxide vervuiling’ een einde maakte aan een lange periode met een stabiel klimaat. Andrew Revkin vroeg een van de auteurs om een toelichting. Verder gaan RealClimate  en ScepticalScience uitgebreid in op het onderzoek. Het Duitse weekblad Der Spiegel las het onderzoek als een historisch verhaal over de neergang van culturen. Een verrassend perspectief.

Tot slot, als extra leesvoer voor de komende week, wijs ik ook nog even op twee andere onderzoeken, beide over Antarctica. Grappig hoe daarover op de ene plek heel anders wordt geschreven dan op de andere.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.