Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Harry hol mal den Panzer’ - Derrick zat bij de Waffen-SS

Horst Tappert, beter bekend als Derrick, blijkt lid te zijn geweest van de Waffen-SS in zijn jonge jaren. Hij maakte zelfs deel uit van de beruchte divisie Totenkopf, meldt de Frankfürter Allgemeine. Tappert wilde zelf nooit praten over zijn verleden. Zijn fans blijven achter de in 2008 overleden acteur staan. “Horst Tappert soll in Frieden ruhen dürfen.”

Derrick en Harry voor de Wagen
Derrick en Harry voor de Wagen Foto ZDF/Michael Marhoffer

Horst Tappert, beter bekend als Derrick, blijkt lid te zijn geweest van de Waffen-SS in zijn jonge jaren. Hij maakte zelfs deel uit van de beruchte divisie Totenkopf, meldt de Frankfurter Allgemeine. Tappert wilde zelf nooit praten over zijn verleden. Zijn fans blijven achter de in 2008 overleden acteur staan. “Horst Tappert soll in Frieden ruhen dürfen.”

De socioloog Jörg Becker stuitte tijdens de research voor zijn boek over de in Duitsland bekende communicatiewetenschapper Elisabeth Noelle-Neumann op Horst Tappert. De acteur maakt in 1947 deel uit van een theatergroep die door Noelle-Neumann was opgericht. Daarop besloot de biograaf Becker in het verleden van de acteurs van die groep te duiken. Hij vroeg de gegevens van Tappert op bij de Deutsche Dienststelle, die toegang hebben tot de archieven van de Wehrmacht.

Horst Tappert heeft altijd gezegd dat hij verpleger was in een divisie van de Wehrmacht. Liever praatte hij helemaal niet over zijn verleden. Das gehe Niemanden etwas an, zei hij bij vragen daarover.

Twitter avatar kajleers Kaj Leers “Harry, hol mal den Panzer.” ‘Derrick’ was lid van de SS Totenkopf-divisie, blijkt uit documenten http://t.co/kUH48mwFxG

Derrick was lid van SS-Panzergrenadierdivisie 1 “Totenkopf”

Nu blijkt dat Tappert niet zo’n onschuldig baantje had als hij zelf zei. Vanaf onbekende datum was hij lid van een pantserdivisie in Arolsen en vanaf 22 maart 1943 maakte hij deel uit van het SS-Panzergrenadierdivision 1 “Totenkopf”. Dat was een elite-eenheid die oorspronkelijk werd gevormd door voormalige bewakers van de concentratiekampen. Tappert zou er de functie van grenadier hebben gehad, verantwoordelijk voor de luchtafweer.

Fanclub wil dat Derrick in vrede kan rusten

Eerder bleek ook de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass deel te hebben uitgemaakt van de Waffen-SS. De fanclub van Derrick op Facebook is niet onder de indruk van de onthullingen. De fans vinden dat het verleden van Derrick met rust moet worden gelaten.

Na und?!? Also das macht ihn mir trotzdem nicht unsympathischer. Horst Tappert soll in Frieden ruhen dürfen. Ich frage mich, was für einen Nutzen diejenigen davon haben, sowas jetzt zu veröffentlichen

Vielleicht wurde er dazu gezwungen, kann nichts dafür

Den dreck aus der Vergangenheit eines Menschen in seine Zukunft zu schleudern sowas hat keiner verdient. Das war eine ganz andere zeit damals.

De politieserie Derrick heeft een grote cultstatus gekregen. De serie liep tussen 1974 en 1998, er werden 281 afleveringen gemaakt. Voor Derrick was Tappert filmacteur. In 1998 besloot Tappert dat hij als 75jarige te oud was om door te gaan met Derrick. Hij overleed in 2008 op 85jarige leeftijd.

Jiskefet had ook veel plezier met Derrick in hun persiflage Tampert.