Ergernis in joodse kring over afscheidsfeest Beatrix op Jom Kipoer - ‘faux pas’

Koningin Beatrix vertrekt eerder deze week na de opening van de tentoonstelling Constantijn en Christiaan Huygens - Een Gouden Erfenis in de Grote Kerk.
Koningin Beatrix vertrekt eerder deze week na de opening van de tentoonstelling Constantijn en Christiaan Huygens - Een Gouden Erfenis in de Grote Kerk. Foto ANP / Robin Utrecht

In joodse kring is ergernis ontstaan over het feit dat koningin Beatrix haar afscheidsfeest heeft gepland op 14 september. Die dag valt samen met Jom Kipoer, de belangrijkste en heiligste dag in het jodendom. Daardoor kunnen joden niet aanwezig zijn op het feest van de koningin in de Rotterdamse Ahoy. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

Het hof zit naar verluidt met deze kwestie in de maag, maar kan geen kant op, omdat de artiesten al zijn geboekt. Koningin Beatrix zou inmiddels op de hoogte zijn gebracht van wat in joodse kring wordt beschouwd als een ‘faux pas’. Opperrabbijn Binyomin Jacobs, die is uitgenodigd voor de inhuldiging op 30 april, zegt:

“Joden worden met hun neus op de feiten gedrukt: we horen er niet bij. Dat doet best pijn.”

Nationaal Comité bevestigt teleurgestelde reacties

Het Nationaal Comité Inhuldiging, dat het feest in samenspraak met het hof organiseert, bevestigt dat het teleurgestelde reacties ontving van joodse organisaties. “We hebben voor 14 september gekozen op basis van agenda’s en de beschikbaarheid van Ahoy”, zegt een woordvoerder. Daar ontrolt zich ’s avonds een groot muziek- en dansprogramma.

Op de website van het comité staat:

“Het programma is bedoeld om alle Nederlanders in gezamenlijkheid de kans te geven de huidige vorstin te bedanken.”

Scherpe kritiek op Willem-Alexander en Máxima

Toevallig publiceert het Nieuw Israelietisch Weekblad vandaag een hoofdartikel met scherpe kritiek op kroonprins Willem-Alexander en Máxima. Hoofdredacteur Maurice Swirc toont zich daarin teleurgesteld dat zij in het televisie-interview, vorige week, geen afstand hebben genomen van Jorge Zorreguieta als betrokkene bij het Videla-regime en het “antisemitisch karakter” daarvan.