Brein achter de bezuinigingen

Laura van Geest (51) wordt directeur van het Centraal Planbureau. „Een krachtig figuur.”

DEN HAAG - Topambtenaren van het ministerie van Financien Ronald Gerritse (R) en Laura van Geest verlaten het Binnenof na hun bezoek aan de informateur. Topambtenaren van het ministerie van Financien Ronald Gerritse en Laura van Geest, Lex Hoogduin van De Nederlandsche Bank (DNB) en directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) nemen deel aan het overleg van de VVD, PVV en CDA en informateur Ivo Opstelten. ANP PHIL NIJHUIS
DEN HAAG - Topambtenaren van het ministerie van Financien Ronald Gerritse (R) en Laura van Geest verlaten het Binnenof na hun bezoek aan de informateur. Topambtenaren van het ministerie van Financien Ronald Gerritse en Laura van Geest, Lex Hoogduin van De Nederlandsche Bank (DNB) en directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) nemen deel aan het overleg van de VVD, PVV en CDA en informateur Ivo Opstelten. ANP PHIL NIJHUIS Phil Nijhuis

De 51-jarige Laura van Geest kan bogen op een mooie carrière bij het ministerie van Financiën. Maar de nieuwe directeur van het Centraal Planbureau (CPB) heeft, anders dan haar voorgangers Coen Teulings en Henk Don, geen wetenschappelijke carrière doorlopen. Het kabinet maakt naar verwachting vandaag haar benoeming bekend.

Van Geest is nu directeur-generaal Rijksbegroting bij het ministerie van Financiën. Zonder nadrukkelijk op de voorgrond te treden heeft zij in die functie de afgelopen vijf jaar het begrotingsbeleid vormgegeven. Mensen die haar kennen typeren haar als intelligent en betrokken. Zij leidde drie jaar geleden twintig ambtelijke werkgroepen die voor 35 miljard euro aan mogelijke bezuinigingen inventariseerden.

Zij bekleedde onder meer de gezaghebbende functie van thesaurier-generaal, voor korte tijd. Naar verluidt omdat zij die functie in het hart van de financiële wereld minder leuk vond. „Ze is een zeer onafhankelijk denker, die staat voor haar zaak. Een krachtige figuur, die het geheel van de overheidsfinanciën overziet”, zei Kees van Dijkhuizen, haar voorganger bij Financiën, destijds bij haar aanstelling tot ‘tg’ in 2006.

Recent kwamen meer topmensen van Financiën op invloedrijke posities terecht. Klaas Knot werd in 2011 president van De Nederlandsche Bank, Ronald Gerritse werd de hoogste man van toezichthouder AFM, oud-minister Gerrit Zalm leidt staatsbank ABN Amro. Zalm werd in 1989 directeur van het CPB. Net als Van Geest had hij algemene economie gestudeerd, en ook hij heeft geen proefschrift op zijn naam staan. Voor de Tilburgse hoogleraar Sylvester Eijffinger is het niet verrassend dat er geen wetenschapper wordt benoemd. Hij signaleerde eerder dat het CPB onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken. Daardoor zou het moeilijk zijn om een volstrekt onafhankelijke koers te varen, wat volgens hem kandidaten zou afschrikken. „Mede door het ontbreken van een wetenschappelijke statuur bij Van Geest, verwacht ik dat het CPB zich minder kritisch gaat opstellen.”

Als directeur van het CPB wordt Van Geest ook kroonlid van de SER. Samen met haar voorganger maakte Van Geest deel uit van de Studiegroep Begrotingsruimte, die regelmatig adviseert over de overheidsfinanciën. Vorig jaar luidde het advies aan het nieuwe kabinet om tot 2017 20 miljard euro te bezuinigen. Teulings vond zo’n hoge bezuiniging schadelijk voor de economie en distantieerde zich van het advies. Van de nieuwe directeur is, anders dan van de PvdA’er Teulings, geen politieke kleur bekend.