Bloed is schaars in alternatief universum

Daybreakers (Michael en Peter Spierig, 2010). RTL 5, 22.20-00.20 uur

Het is 2019. Vampiers hebben de wereld in hun greep. De 5 procent van de menselijke bevolking die nog over is, doet dienst als natuurlijke hulpbron: ze worden gevangen gehouden in enorme fabriekshallen waar hun schaarse bloed wordt afgetapt. Omdat deze bron spoedig dreigt op te drogen zijn wetenschappers onder leiding van hematoloog Edward (Ethan Hawke) voor een groot concern op zoek naar een synthetisch alternatief. Het wordt oorlog als hij zich aansluit bij een groepje rebellen, met Willem Dafoe als hun oneliners spuiende laconieke leider.

De futuristische vampierfilm Daybreakers is op zijn meest onderhoudend als de regels van deze nieuwe wereldorde uit de doeken worden gedaan en er een alternatief universum ontstaat dat erg op de onze lijkt. Vervang bloed door olieschaarste en je komt een eind, om nog maar te zwijgen van het idee van de mens als de ‘have-nots’ van de toekomst, de soort die anno 2019 het onderspit heeft gedolven – allegorisch voer voor klimaatdoemdenkers.

Ook het uiterlijk van de film houdt de aandacht aardig vast, van de decors tot de grijze kleuren die het eeuwige nachtelijke bestaan van deze wereld weerspiegelen. Elke menselijkheid (kleur) is verdwenen. Maar uiteindelijk wreekt de special effects-achtergrond van de Spierigbroers zich en wordt Daybreakers een vrij standaard horrorverhaal.