Dit is een artikel uit het NRC-archief

Algemeen

VVD wil dat mediation een volwaardig alternatief wordt voor rechtspraak

Ard van der Steur pleit voor een landelijk register voor mediators om de kwaliteit en transparantie van mediation zeker te stellen.
Ard van der Steur pleit voor een landelijk register voor mediators om de kwaliteit en transparantie van mediation zeker te stellen. Foto ANP/Martijn Beekman

De VVD vindt dat er een landelijk register voor mediators komen. De partij wil bemiddeling een wettelijke status geven, zodat het een volwaardig alternatief wordt voor de rechtspraak.

Ard van der Steur, Tweede Kamerlid voor de VVD, heeft daarover vandaag een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Van der Steur wil met zo’n register voor bemiddelaars de kwaliteit en transparantie van mediation zeker stellen. Nu is mediation een vrij beroep, maar volgens dit voorstel moeten mediators aan opleidingseisen en kwaliteitseisen gaan voldoen. Van der Steur: “Vergelijkbaar met het tableau voor advocaten.”

Ook moeten overheden straks standaard mediation bieden aan burgers met klachten. Burgers of ondernemingen die een rechtszaak willen beginnen, worden verplicht om aan te geven of ze mediation hebben overwogen, en zo nee, waarom niet. En afspraken die uit bemiddeling voortkomen, moeten gemakkelijker juridisch bindend te maken zijn.

Als bedrijven en burgers, maar ook overheden, meer gebruik maken van bemiddeling, ontlast dat volgens Van der Steur de rechtspraak. “Bemiddeling tussen partijen pakt bijna altijd sneller, efficiënter en goedkoper uit dan een rechtszaak.” Hij schat dat het duizenden rechtszaken en procedures per jaar kan schelen.

De PvdA is ook enthousiast over het voorstel, waarmee Van der Steur al een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.