VS: Syrië gebruikte chemische wapens - ‘belangrijke ontwikkeling’

Chuck Hagel, de Amerikaanse minister van Defensie, noemt het vandaag “zeer waarschijnlijk dat Syrië chemische wapens heeft gebruikt op kleine schaal” in de strijd tegen de rebellengroepen. Dat verklaarde hij tegenover een groep journalisten tijdens zijn bezoek aan Abu Dhabi.

De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, in gesprek met journalisten na zijn verklaring over het gebruik van chemische wapens door Syrië, vanmiddag in Abu Dhabi.
De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, in gesprek met journalisten na zijn verklaring over het gebruik van chemische wapens door Syrië, vanmiddag in Abu Dhabi. Foto Reuters/Jim Watson

Chuck Hagel, de Amerikaanse minister van Defensie, noemt het vandaag “zeer waarschijnlijk dat Syrië chemische wapens heeft gebruikt op kleine schaal” in de strijd tegen de rebellengroepen. Dat verklaarde hij tegenover een groep journalisten tijdens zijn bezoek aan Abu Dhabi.

Volgens Hagel hebben Amerikaanse inlichtingendiensten vandaag “met wisselend zelfvertrouwen” geconcludeerd dat de Syrische president Bashar-al Assad gebruik heeft gemaakt van chemische wapens in de strijd tegen de rebellen, met name Sarin, een van de gevaarlijkste zenuwgassen.

‘Houding VS tegenover ingrijpen in Syrië kan nu wijzigen’

Volgens Hagel schendt dit “elke conventie van oorlogvoering.” Als het bewijs hiervoor inderdaad wordt geleverd kan dat grote consequenties hebben binnen het Witte Huis, zo legt onze Amerika-correspondent Guus Valk uit:

“Het harde bewijs moet nog volgen, maar als dat gebeurt kunnen de gevolgen groot zijn. Obama heeft het gebruik van chemische wapens door Assad eerder bestempeld als een ‘rode lijn’. Als deze inderdaad is overschreden kan de houding van de Verenigde Staten ten opzichte van een mogelijk militair ingrijpen in Syrië zeker veranderen. Dat maakt dit heel spannend.”

Eergisteren zei Israël al dat Syrië chemische wapens heeft ingezet in de strijd tegen de opstandelingen in het land. “Verdenkingen zijn één ding, bewijs is iets anders”, zei Hagel gisteren. “Ik denk dat we heel voorzichtig moeten zijn met het trekken van conclusies.”

Met zijn uitlatingen wilde hij de validiteit van informatie over Syrië uit andere landen niet in twijfel trekken, zei hij. Het belangrijkste is volgens Hagel dat “de Verenigde Staten op hun eigen informatie vertrouwen”.

‘VS zien niets in een inval in Syrië, dus het blijft de vraag wat ze gaan doen’

Buitenlandredacteur Carolien Roelants noemt het eveneens een zeer opmerkelijke ontwikkeling, met name omdat Amerika helemaal niets ziet in een militaire invasie in Syrië:

“Deze situatie is geheel anders dan bijvoorbeeld de beschuldigingen in de richting van Irak over het bezit van massavernietigingswapens. Die waren gebaseerd op leugens. De kans is nu groot dat de conclusies over chemische wapens in Syrië op waarheid berusten omdat Amerika geen excuus zoekt om Syrië binnen te vallen.

Of dat nu wel of niet gaat gebeuren is onduidelijk. Obama had het eerder over een ‘rode lijn’, maar de conclusies van vandaag zijn zeer voorzichtig geformuleerd. Er is nog geen bewijs en Hagel had het over ‘gebruik op kleine schaal’. Of Amerika hier consequenties aan zal verbinden is dus niet aan deze uitspraken af te lezen.”

Update 20.30 uur: Het Witte Huis heeft even na de uitspraken van Hagel laten weten dat het regime in Syrië vrijwel zeker tweemaal een chemisch wapen heeft ingezet in de burgeroorlog in het land. Wel werd benadrukt dat meer bewijs nodig is en dat de Verenigde Staten niet van plan zijn hun betrokkenheid in Syrië nu opeens sterk uit te breiden.