Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Problemen DigiD nog steeds niet opgelost

Screenshot van de DigiD-site

Het inloggen bij DigiD kan vanmiddag nog steeds moeizaam verlopen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het identificatiesysteem lag er gisteren en de avond daarvoor al urenlang uit door een DDoS-aanval die vandaag voort blijft duren.

“De site ligt niet honderd procent plat, maar de toegang en de bereikbaarheid ervan kunnen nog moeizaam zijn”, zegt de zegsman tegen persbureau Novum. Er zijn inmiddels maatregelen genomen om de aanval af te slaan, maar dat is nog niet volledig gelukt, laat hij weten.

Wie tegen problemen aanloopt tijdens het inloggen, wordt geadviseerd het later of morgen nog eens te proberen. Ook wordt aangeraden het gebruik van DigiD niet uit te stellen bij bijvoorbeeld inschrijvingen voor een studie waarvoor inloggen met DigiD is vereist.

In de loop van de dag waren de problemen met het identificatiesysteem gisteren verholpen, maar ‘s avonds was opnieuw sprake van een aanval waarbij de dienst met grote hoeveelheden data werd bestookt. Wie achter de aanval zit is nog niet bekend.

‘Persoonlijke gegevens blijven geheim’ - maar pas op voor phishing

Het ministerie benadrukt dat persoonlijke gegevens van DigiD-gebruikers geheim blijven, omdat geen sprake is van een hack. Wel wordt nog gewaarschuwd voor zogenaamde phishingmails:

“Cybercriminelen kunnen DDoS-aanvallen aangrijpen om via phishingmails te vissen naar persoonlijke gegevens. Als u zo’n e-mail heeft ontvangen, gooi deze dan weg en klik niet op links in de e-mail die u naar een valse internetsite leiden.”