North Sea Jazz 2013: het complete programma is bekend

Jazztrompettist Terence Blanchard, Larry Graham’s Central Station met speciale gast bassist Mark King (Level 42) en de reünie van de Brecker Brothers’ Band zijn nieuwe toevoegingen aan komend North Sea Jazz in Ahoy Rotterdam. Het festival, dat de komende vijf jaar in Rotterdam blijft en door de samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam officieel ‘Port of

Bassist Larry Graham op North Sea Jazz in 2011.
Bassist Larry Graham op North Sea Jazz in 2011. NRC / Andreas Terlaak

Jazztrompettist Terence Blanchard, Larry Graham’s Central Station met speciale gast bassist Mark King (Level 42) en de reünie van de Brecker Brothers’ Band zijn nieuwe toevoegingen aan komend North Sea Jazz in Ahoy Rotterdam.

Het festival, dat de komende vijf jaar in Rotterdam blijft en door de samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam officieel ‘Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival’ is gaan heten, maakte vanmiddag zijn complete programmering voor zijn 37e editie bekend. Op 12, 13 en 14 juli bezoeken zo’n zeventigduizend mensen dit grootste overdekte jazzfestival ter wereld met de hoogste concentratie concerten in drie dagen. Een dagkaart kost 79 euro. Nieuw zijn dit jaar de junior- (tot 15 jaar, 20 euro) en groepskaarten.

Luister naar Flow, van Terence Blanchard op Spotify

Speciale projecten, en tweemaal Metropole Orkest

Op het programma staan speciale projecten waaronder Ron Carter met de WDR Big Band en twee concerten van het Metropole Orkest: op zaterdag met de vocalisten Anthony Hamilton, Gregory Porter en Gretchen Parlato onder leiding van Jules Buckley, en op zondag met jazzlegende Herbie Hancock gedirigeerd door Vince Mendoza. Ook treden de Nederlandse, jonge zangers Ruben Hein en Karsu op.

Het festival heeft dit jaar geen artist in residence. Twee musici kregen carte blanche om een avond in te vullen: in Steve Coleman curates heeft de invloedrijke componist, bandleider en saxofonist Steve Coleman een eigen programma met Jonathan Finlayson & Sicilian Defense, Doug Hammond Quintet, Citizen X ft. Jean-Paul Bourelly en Steve Coleman & Five Elements op. In Zorn at 60 viert John Zorn zijn zestigste verjaardag in een marathon van diverse projecten zoals Song Project, Illuminations en Electric Masada.

Het Metropole Orkest met Gregory Porter, Be good:

Funky beats en trage swing

In het thema Jazz Rocks!
 wordt een nieuwe generatie jonge muzikanten gevangen die jazzmuziek met rock, funk, soul combineren; het zijn fusionbands met een fris nieuw geluid zoals BadBadNotGood, Dirty Loops en Snarky Puppy.

Snarky Puppy, Thing of Gold:

Door de funky beats, trage swing en complexe ritmiek van zowel jazz als salsa zijn beide stromingen in trek bij DJs en andere geluidskunstenaars met laptop en elektronica. Electronic Jazz & Future Soul brengt een aantal in het oog springende projecten van het afgelopen jaar: Mala in Cuba, Frente Cumbiero in een samenwerking met Quantic, en Thundercat. Daarnaast de nieuwe soulstemmen van Laura Mvula en Hiatus Kaiyote.

Luister naar Mala in Cuba, van Mala op Spotify

De jongste generatie jazzmusici groeide op met grootstedelijke muziek als soul, R&B, en hiphop. In New Urban Jazz zijn Chris Dave & The Drumhedz, Next Collective, José James en Robert Glasper Experiment met speciale gast Lionel Loueke te horen.

Met free jazz vond de jazz in de jaren ’60 wereldwijd een eigen geluid. Op het festival een aantal veteranen van de geïmproviseerde muziek in het thema Improfs, waaronder het Nederlandse ICP Orkest en de Braziliaan Hermeto Pascoal. Colin Stetson laat zijn bassaxofoon klinken als een compleet blazersensemble, inclusief percussie, en het improviserende strijkkwartet Zapp4 (NL) interpreteert van rock tot klassiek.

Colin Stetson, Judges:

Het volledige programma en blokkenschema is op de site van het festival te bekijken