Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Laura van Geest nieuwe directeur CPB’

Laura van Geest (L) op het Binnenhof in 2010.
Laura van Geest (L) op het Binnenhof in 2010. Foto ANP / Phil Nijhuis

De nieuwe directeur van het Centraal Planbureau (CPB) wordt Laura van Geest, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Van Geest is nu nog directeur-generaal Rijksbegroting op het ministerie van Financiën. Daarvoor werkte ze in verschillende andere functies bij Financiën.Morgen benoemt de ministerraad Van Geest volgens de zender officieel. Ze wordt de eerste vrouw die de functie gaat bekleden.

Politiek redacteur bij NRC Tom-Jan Meeus schrijft op Twitter over Van Geest:

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Laura van Geest deed als topambtenaar stelselmatig wat Coen Teulings gewoon niet kan: gehoorzamen aan het gezag #cpb

Vertrekkend directeur kreeg vandaag koninklijke onderscheiding

De directeur van het CPB is tevens kroonlid van de SER en lid van de Centraal Economische Commissie. Coen Teulings was vanaf 2006 directeur van het CPB. Het instituut kondigde in januari aan dat de 54-jarige Teulings de leiding van het CPB per 1 mei neerlegt. Als reden gaf het bureau aan dat Teulings aan het eind is gekomen van zijn zevenjarige benoemingsperiode.

Eerder vandaag werd bekend dat Teulings is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding donderdag opgespeld door minister van Economische Zaken Henk Kamp.

Het CPB is een onderzoeksinstituut dat sinds 1945 economische beleidsanalyses maakt. Dat doet het CPB op eigen initiatief, of op verzoek van de regering, het parlement, kamerleden, vakbonden en werkgeversorganisaties.

Organisatorisch is het CPB een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Het CPB valt ook onder de begroting van het ministerie. De directeur wordt benoemd door de minister, in overleg met de andere leden van het kabinet. Inhoudelijk is het CPB echter volledig onafhankelijk, schrijft het instituut op de eigen site.