Ex-AIVD’ers hekelen bezuiniging op de dienst - ‘ten koste van veiligheid’

Exterieur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer.
Exterieur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer. Foto ANP / Lex van Lieshout

Twee oud-directeuren van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) hekelen de harde bezuiniging van PvdA en VVD op de dienst.

“Ik heb het regeerakkoord op dat punt niet begrepen. De opstellers ervan hebben net als minister Plasterk geen argumenten, maar slechts het mantra dat er is afgesproken dat er wordt bezuinigd”, zegt oud-directeur Arthur Docters van Leeuwen tegenover NRC Handelsblad.

“De vraag naar het werk van de AIVD neemt toe maar de financiering neemt af. Onbegrijpelijk.”

‘Daadwerkelijk zorgelijk’

Sybrand van Hulst, directeur van 1997 tot 2007, noemt de bezuiniging van bijna 70 miljoen op een totaal budget van 200 miljoen euro “daadwerkelijk zorgelijk”. Een nadere toelichting wil hij daar niet op geven.

De kritiek van Docters van Leeuwen en Van Hulst is een steunbetuiging aan huidig directeur Rob Bertholee. Die spreekt in het dinsdag gepresenteerde jaarverslag van een dilemma:

“Waar de economische situatie vraagt om bezuinigingen, vragen de ontwikkelingen in het dreigingsbeeld juist om investeringen die nodig zijn om het anticiperend vermogen van de overheid te versterken.”

‘Dit gaat ten koste van de veiligheid’

Frank van Kappen, voormalig generaal-majoor der mariniers en verbonden aan The Hague Centre for Strategic Studies: “Bertholee zegt het diplomatiek maar het is alarmerend. De bezuiniging gaat ten koste van de veiligheid. Zo simpel is het.”

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) noemde de bezuiniging dinsdag “zeer pijnlijk. Het raakt aan de veiligheid.” Docters van Leeuwen:

“Als hij dat al zegt, iemand die het regeerakkoord moet verdedigen, hoe erg is de veiligheid dan werkelijk in het geding?”

‘Veiligheid niet langer bovenaan agenda overheid’

Docters van Leeuwen en Van Kappen zien een lijn in de bezuinigingen op de AIVD, Defensie en Buitenlandse Zaken. Van Kappen, tevens Eerste Kamerlid voor de VVD, de partij waar ook Docters van Leeuwen en Van Hulst lid van zijn:

“Veiligheid is een primaire taak van de overheid, maar ik heb de indruk dat het niet langer bovenaan de agenda staat. Zo is er, als je naar onze omgeving kijkt, geen enkele reden om te bezuinigen op de inlichtingendienst. Integendeel. Daar gaan we een prijs voor betalen. De vraag is slechts: welke?”