Een ode aan de calypso

cd worldKobo Town: Jumbie in the Jukebox ****

De calypso wordt vaak verkeerd begrepen. De associaties bij het genre zijn die van duffe keyboardritmes of de gladgestreken Harry Belafonte-versie. De werkelijke calypso van Trinidad is Caraïbische kleinkunst; een heupwiegend genre dat met humor en bijtend commentaar een belangrijke sociale en politieke functie heeft.

Het album van zanger Drew Gonsalves zorgt voor rehabilitatie. De muziek erop is een feest. Gonsalves’ band vermengt calypso met andere stijlen, vooral met zware brassbandblazers. Dat maakt Kobo Town een stuk swingender dan de traditionele calypso, al went het trucje halverwege het album iets te snel.

De eerste zin van Jumbie in the Jukebox luidt: ‘If I had the choice, I would choose / to live right back when calypso brought the news.’

De nostalgie van Gonsalves komt voort uit de verhuizing van Trinidad naar Canada toen hij dertien was. Opeens raakte de jongen die van hardrock hield geïnteresseerd in het land dat hij verliet. Tijdens bezoeken aan zijn vader begon hij calypsotenten in hoofdstad Port of Spain te bezoeken en hij verdiepte zich in de geschiedenis van de Caraïben. Het album is een ode aan grote ‘calypsonians’ als Lord Kitchener en Lord Invader.