Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Drie doden na schietpartij in Zuid-Frankrijk

De politie zoekt naar bewijs op de plaats delict in Istres.
De politie zoekt naar bewijs op de plaats delict in Istres. Foto AFP / Gerard Julien

Bij een schietpartij met een Kalashnikov in Istres, Zuid-Frankrijk, zijn vanmiddag drie mensen om het leven gekomen. Een vierde persoon raakte gewond aan zijn hoofd toen de schutter op straat begon te schieten. Over het motief van de schutter is nog niets duidelijk.

De schutter van twintig is vlakbij de plaats delict opgepakt door de politie. Hij was al eerder in aanraking gekomen met de politie voor het bezit van verboden wapens, zeggen woordvoerders van de politie in Marseille, twintig kilometer ten oosten van Istres.

De slachtoffers lijken willekeurig te zijn gekozen. De Franse verdachte, die volgens de eerste berichten psychische problemen had, kende de slachtoffers voor zover bekend niet voorafgaand aan de schietpartij. Hij zou hebben gezegd dat hij namens Al-Qaeda heeft gehandeld, maar dat heeft de politie nog niet bevestigd. Hij was niet bekend bij de inlichtingendiensten.

Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls gaat vandaag nog naar Istres toe:

“Het lijkt erop dat deze persoon een wapen met een hoog kaliber had, een Kalashnikov, en daarmee in de menigte heeft geschoten.”

Hij voegde er aan toe dat dit eens te meer het probleem aangeeft van wapens die circuleren. President François Hollande heeft vanuit China, waar hij op staatsbezoek is, zijn medeleven betuigd.

Istres:


View Larger Map