Dodental ingestorte fabriek Bangladesh naar 161 opgelopen

Een gewonde fabrieksmedewerkster wordt weggedragen nadat ze uit het gebouw is gehaald dat gisteren in elkaar stortte.
Een gewonde fabrieksmedewerkster wordt weggedragen nadat ze uit het gebouw is gehaald dat gisteren in elkaar stortte. Foto ANP / Abir Abdullah

Het dodental in Bangladesh, waar gisteren een gebouw van acht verdiepingen instortte, is inmiddels al opgelopen tot zeker 161. Er zijn ook nog zo’n duizend gewonden zo meldt Reuters.

Dokters in de ziekenhuizen laten weten dat ze moeite hebben om het aantal gewonden te helpen. Het dodental kan nog meer oplopen; onder het puin wordt nog steeds gezocht naar overlevenden door reddingswerkers.

In het Rana Plaza, in een voorstad van de hoofdstad Dhaka, was een winkelcentrum gevestigd en een kledingfabriek waar volgens een fabrikant ook kleren voor C&A en Libra werden gemaakt. C&A ontkent dat dit het geval is.

Volgens de brandweer zouden er zo’n tweeduizend mensen in het pand zijn geweest toen het instortte. De Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association (BGMEA) zei dat er 3.122 werknemers aan het werk waren in de fabriek. De vereniging zei ook dat er al eerder indicaties waren van scheuren in het gebouw, maar de eigenaren hadden deze waarschuwingen genegeerd en gezegd dat het gebouw veilig was.