De koningin van de Pacific bekent schuld

Sandra Ávila veroverde haar plek als drugsbaas in Mexico met liefde en verleiding. Ze riskeert een celstraf van 15 jaar in de VS.

In this photo released by Mexico's Federal Secretary of Public Safety, Sandra Avila Beltran, also known as the "Queen of the Pacific," smiles for a police mug shot on the day of her arrest in Mexico City, Sept. 28, 2007. The raven-haired 46-year-old worked her way to the top of Mexico's male-dominated illegal drug industry, prompting U.S. officials to issue a warrant for her arrest.(AP Photo/Mexico's Federal Secretary of Public Safety) ** NO SALES ** NO ARCHIVE **
In this photo released by Mexico's Federal Secretary of Public Safety, Sandra Avila Beltran, also known as the "Queen of the Pacific," smiles for a police mug shot on the day of her arrest in Mexico City, Sept. 28, 2007. The raven-haired 46-year-old worked her way to the top of Mexico's male-dominated illegal drug industry, prompting U.S. officials to issue a warrant for her arrest.(AP Photo/Mexico's Federal Secretary of Public Safety) ** NO SALES ** NO ARCHIVE ** ASSOCIATED PRESS

‘De mooiste rozen hebben de gevaarlijkste doornen’. De Mexicaanse band Tigres del Norte zong dit bewonderend over de drugsbarones Sandra Ávila Beltrán, beter bekend als de ‘Koningin van de Pacific’. Gisteren erkende ze voor een Amerikaanse rechter haar sleutelrol in een drugsnetwerk tussen Colombia, Mexico en de VS.

Ávila (52) groeide uit tot een beroemdheid in Mexico na haar arrestatie in 2007 en latere uitlevering aan Amerika. Bekend werd Avilá onder meer door het verhaal dat ze de politie had gevraagd haar make-up te mogen bijwerken voordat werd gefilmd hoe ze naar de gevangenis werd gebracht, heupwiegend op hoge stilettohakken aan de arm van een agent.

Ávila verkreeg de bijnaam ‘Koninging van de Pacific’ voor haar werk voor het Sinaloa-kartel, een van de grootste criminele organisaties van Mexico. Ze opende in de jaren negentig een smokkelroute van de Mexicaanse westkust naar Californië.

Ze is de telg uit een beruchte familie van drugshandelaren. Haar vader zat in de business, net als twee ooms die zijn uitgeleverd aan de VS voor de smokkel van drugs. Ávila veroverde haar plek in de drugswereld met behulp van liefde en verleiding. Na twee mislukte huwelijken met politiecommandanten begon ze verhoudingen met belangrijke leiders van het Sinaloa-kartel. Cruciaal was haar lange relatie met een gezochte Colombiaanse drugsbaas, die haar cocaïne leverde.

Het geld dat ze verdiende met haar criminele activiteiten liet ze wiswassen via de handel in vastgoed en een keten van zonnestudios.

Ávila, die in Mexico-Stad altijd naar de duurste kappers ging, steekt ook in de cel veel energie in haar uiterlijk. Toen ze nog in haar thuisland gevangen zat, kreeg ze bezoek van een plastisch chirurg die haar botox-injecties gaf. Ze wilde ook een liposuctie. Maar voordat het zover kon komen werd de gevangenisdirecteur die haar schoonheidsverbeteringen had toegestaan, ontslagen. Volgens de Mexicaanse media was de plastisch chirurg binnengelaten onder het mom dat hij de drugsbarones een ‘vaccinatie’ moest geven.

De ‘Koningin van de Pacific’ riskeert een boete van 5 miljoen dollar en een celstraf van 15 jaar. Of ze al die tijd haar verleidelijke uiterlijk weet te bewaren, is nog de vraag.