Al 100.000 bezoekers naar het vernieuwde Rijksmuseum

Bezoekers begeven zich massaal naar de ingang van het Rijksmuseum op de openingsdag. Foto ANP / Robin Utrecht

Het vernieuwde Rijksmuseum heeft al 100.000 bezoekers getrokken. De eerste acht dagen vanaf zondag 14 april kwamen er 67.220 mensen. Deze week is het volgens het museum even druk gebleven, waardoor het aantal bezoekers waarschijnlijk vandaag de grens van 100.000 passeert.

In de eerste week na heropening kreeg het Rijksmuseum dagelijks 8.402 bezoekers over de vloer. Dat zijn er 5.758 meer dan afgelopen jaar, toen alleen de topstukken te zien waren in de Philipsvleugel. In het laatste ‘normale’ jaar voor sluiting van het hoofdgebouw, in 2002, kwamen 3.055 mensen per dag naar het museum.

Mogelijk in de buurt tien drukst bezochte musea ter wereld

Dit daggemiddelde is ver boven verwachting, zegt directeur Wim Pijbes tegenover NRC. Als het bezoek zo hoog blijft, komt het museum na een jaar uit op 3 miljoen bezoekers, een miljoen boven de doelstelling. Het komt daarmee in de buurt van de tien drukst bezochte musea ter wereld.

Het totaal aantal mensen dat het museum in de eerste weken bezocht, ligt overigens nog hoger. Op zaterdag 13 april, de dag van de opening, kwamen al 20.000 bezoekers kijken. De toegang was gratis.

Bekijk foto’s van de openingsdag:

Het aantal Nederlanders dat het museum in de eerste week bezocht, ligt net boven de helft: 53 procent. Dat percentage is voor het laatst gehaald in het midden van de jaren negentig. Daarna zakte het tot 30 procent. De kaarten die het museum via internet verkoopt – inmiddels al meer dan 125.000 – gaan ook voor ongeveer de helft naar Nederlanders. De buitenlanders die in de eerste week kwamen, komen vooral uit Frankrijk, Japan en Amerika. Het museum vermoedt dat het tulpenseizoen hier iets mee te maken heeft.

Neem een kijkje in het vernieuwde Rijksmuseum: