Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Weekers: ik hoefde niet te weten van fraude

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) vindt niet dat hij geïnformeerd had moeten worden over de toeslagenfraude van Bulgaren. . Wel had hij er graag van geweten, zodat hij eerder maatregelen had kunnen nemen, zei hij gisteren. „Het is echter niet zo dat dit per se op mijn bureau had moeten belanden”, aldus Weekers.

Hij zei dat gisteren op kritische vragen uit de Tweede Kamer, nadat was gebleken dat de politie en de Belastingdienst al bijna een jaar op de hoogte waren van de grootschalige toeslagfraude. Weekers toonde zich tijdens een uitzending van Brandpunt over de fraude afgelopen zondag geschokt. Bulgaren blijken zich bij Nederlandse gemeenten in te schrijven, terug naar hun land te gaan en handlangers vervolgens huur- en zorgtoeslagen te incasseren.

Weekers moet vandaag van de Kamer uitleggen dat hij, ondanks de omvang van de fraude, niet eerder geïnformeerd is door zijn ambtenaren. Behalve de brief vandaag moet Weekers de Kamer voor het einde van het meireces informeren over de manier waarop de systeemfraude met toeslagen wordt aangepakt. Volgens hem is het onontkoombaar dat de toewijzing van toeslagen beter gecontroleerd zal worden, waardoor mensen langer op hun geld moeten wachten.

Volgens vakbond Abvakabo was de fraude met toeslagen eerder opgelost als er beter naar de medewerkers was geluisterd. De bond kwam vorig jaar na een enquête met aanbevelingen om fraude met aangiftes en toeslagen tegen te gaan.

Alleen al met toeslagen zou volgens de bond voor 1,5 miljard euro gefraudeerd worden.