Uitbuiting // Illegaal tewerkstellen Bulgaren fors beboet

Een champignonkweker die 78 Bulgaren illegaal liet werken, heeft daarvoor een boete van bijna 2,5 miljoen euro gekregen. De werknemers hadden geen werkvergunning. Dat maakte de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, gisteren bekend. De champignonplukkers waren in dienst van een Bulgaarse onderneming. Volgens het bedrijf was sprake van grensoverschrijdende dienstverlening. Daarvoor is, anders dan bij werknemers, geen vergunning nodig. De inspectie stelde echter vast dat de Bulgaren werden aangestuurd door het Nederlandse bedrijf. De Bulgaarse onderneming kreeg een boete van zes ton. Bulgarije en Roemenië werden in 2007 lid van de Europese Unie. Werknemers uit die landen mogen echter nog niet zonder werkvergunning aan de slag in Nederland. nrc