Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Rijksvoorlichtingsdienst daagt Nieuwe Revu wegens publicaties foto’s Amalia

De dochters van prins Willem-Alexander en en prinses Maxima, van links naar rechts Ariane, Alexia en Amalia, poseren eind vorig jaar tijdens een fotosessie in de residentie van de gouverneur van de Argentijnse provincie Neuquén.
De dochters van prins Willem-Alexander en en prinses Maxima, van links naar rechts Ariane, Alexia en Amalia, poseren eind vorig jaar tijdens een fotosessie in de residentie van de gouverneur van de Argentijnse provincie Neuquén. Foto ANP / Robin Utrecht

De Rijksvoorlichtingsdienst stapt namens het Koninklijk Huis naar de rechter in verband met het schenden van de mediacode door Nieuwe Revu. De RVD maakte vanmiddag bekend een bodemprocedure te zijn gestart vanwege de publicatie van privéfoto’s van de koninklijke familie.

Nieuwe Revu doorbreekt vandaag met een vijf pagina’s lang artikel in de editie die woensdag verschijnt de mediacode die geldt voor de Oranjes. In het stuk staan drie foto’s die eigenlijk niet zouden mogen worden gepubliceerd: een van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima op weg naar een feestje en twee van prinses Amalia met een hockeystick op het veld, zo meldt het blad in een verklaring.

In de mediacode van de RVD staat dat de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis moet worden gerespecteerd. “Dat wil zeggen, dat zij erop mogen vertrouwen met rust gelaten te worden op de momenten dat zij niet op grond van hun officiële functies naar buiten treden”, zo staat in de code. Het met rust laten houdt vooral in dat fotografen en verslaggevers niet op de loer mogen liggen met als doel beeldmateriaal te maken of een mondelinge reactie uit te lokken.

‘Publicatie privéfoto’s dient algemeen belang’

Nieuwe Revu-hoofdredacteur Erik Noomen zei vanochtend op Radio 1 dat met het publiceren van een foto van een privéaangelegenheid van de 9-jarige prinses Amalia het algemeen belang wordt gediend:

“Het is voor het volk belangrijk om haar te leren kennen. Ze gaat uiteindelijk de regering adviseren. Ik wil weten wie dit meisje is.”

Noomen zei dat hij zo de discussie over de mediacode wil aanzwengelen, “met foto’s die overigens heel onschuldig zijn”. Dalende oplagecijfers zouden niet hebben meegespeeld in dit besluit. “Nee, het gaat juist erg goed”, stelde Noomen. Hij wees erop dat de hele markt daalt.

‘Oranjes moeten leren leven met gebrek aan privacy’

Hoofdredacteur van roddelblad Story Matthieu Slee merkte eerder hoe beperkt de mogelijkheden zijn toen hij beelden in handen kreeg van prins Maurits, die in de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo werd gezien met een onbekende vrouw. “De RVD vond dat een privémoment. Toen hebben we dat laten natekenen en het zo gepubliceerd. De RVD liet weten de volgende keer naar de rechter te stappen”, aldus Slee in de verklaring van de Nieuwe Revu.

Slee vindt dat de Oranjes moeten leren leven met een gebrek aan privacy:

“Anders moet je afstand doen van je privileges. Die keuze heeft Willem-Alexander ook. Hij krijgt ruim 825 duizend euro belastingvrij per jaar en kan er elk moment uit stappen. Mag je dan ook een stukje privé opgeven voor dat geld?”