Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Prediker in Zoetermeer inspireerde jihadisten

Foto Reuters/Malek Al Shemali

Minstens vier Syriëstrijders zijn geïnspireerd door de Zoetermeerse prediker Talbi. De mannen bezochten wekelijks zijn radicale lezingen in de Al-Qibla-moskee in Zoetermeer. Inmiddels is de prediker onder druk van de moskee vertrokken, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

De krant baseert zich op diverse bronnen rondom de moskee. De Marokkaanse Nederlander Talbi, ook wel ‘Abu Bashir’ genoemd, gaf jongeren koranles na het vrijdaggebed. Talbi hoorde bij het platform De Waarheid, opgericht door de radicale islamitische groepen Straat Dawah, Behind Bars en moslimjongeren uit Delft en Zoetermeer. Deze groepen spelen volgens de AIVD een rol in de toename van Nederlandse jihadisten die naar Syrië gaan. De groepen kwamen wekelijks bij elkaar in de Al-Qibla-moskee, waar zij onderricht kregen van Talbi. Minstens vier mannen zijn naar Syrië afgereisd: de gesneuvelde jihadist Mourad M., Selaheddine A. (23), Yassine B.(23) en zijn 50-jarige vader.

‘Allah vergeeft het niet dat je meedoet met democratie’

In een preek die Talbi vorig jaar in de moskee uitsprak, riep hij bezoekers op niet te gaan stemmen. Dit is een teken dat hij de politieke islam aanhangt. Volgens Talbi hebben alle moslims een “contract” afgesloten met Allah dat zij niemand anders zullen volgen, dus ook politieke partijen niet. “Doe je dat wel, dan wordt je lijn met Allah verbroken”, aldus Talbi. “Allah vergeeft het niet dat je meedoet met democratie.”

Prediker onder druk gezet om lezingen te stoppen

Het moskeebestuur bevestigt dat Talbi er onderricht gaf. “Als organisatie waren wij niet altijd blij met de lezingen van Talbi, maar wij hadden onvoldoende harde argumenten om ze te verbieden”, aldus het bestuur. Sinds duidelijk is dat jongeren die les kregen van Talbi naar Syrië zijn gegaan, is de prediker onder druk gezet met zijn lezingen te stoppen. Hij zou zijn teruggekeerd naar Marokko. Binnen de moskee gaat het gerucht dat Talbi de jihad in Syrië zou hebben aanbevolen. Het moskeebestuur: “Voor zover wij weten heeft Talbi in zijn lezingen nooit opgeroepen tot strijd in Syrië. Wat er buiten de moskee is gebeurd, weten wij niet.”

De omstreden imam Abdul-Jabbar van de Ven heeft vorig jaar ook een toespraak gehouden in de Al-Qibla moskee. Van de Ven was inspirator van terreurverdachte Jason W., een lid van de Hofstadgroep. Een bestuurslid van de moskee zegt dat de gemeente op de hoogte is gesteld dat “de situatie uit de hand is gelopen” en dat de jongerengroep rondom Talbi zou zijn geradicaliseerd. Gemeente en politie ontkennen dit.