Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen, kondigt vertrek aan

Peter Rehwinkel.
Peter Rehwinkel. Foto ANP/Remko de Waal

Burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel (PvdA) wil geen tweede ambtstermijn. Dat zei hij vandaag op een gemeenteraadsvergadering, schrijft RTV Noord. Rehwinkel vindt dat de geplande gemeentelijke herindeling vraagt om een nieuwe burgemeester.

Rehwinkel was eigenlijk niet van plan zijn beslissing vandaag bekend te maken aan de hele gemeenteraad. Hij had er eerder op de dag vertrouwelijk over gesproken met de fractievoorzitters in de raad, maar zijn mededeling lekte uit. Daardoor zag hij zich genoodzaakt de rest van de raad ook in te lichten.

Rehwinkel trok als voorzitter van de Veiligheidsregio eerder deze maand nog het boetekleed aan voor de Facebookrellen in Haren. In een reactie op het eindrapport van de commissie-Cohen zei hij dat hij zich kritischer had moeten opstellen. Volgens Rehwinkel had hij moeten doorvragen en moeten blijven controleren of iedereen hetzelfde beeld van de situatie had.

Rehwinkel is burgemeester van de stad sinds 2009. Zijn termijn loopt in 2015 af.