Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Kijken: deze raket landt op zijn pootjes

Foto: SpaceX

Het is een revolutionaire ontwikkeling in de ruimtevaart: een raket die niet verbrandt in de dampkring maar verticaal landt. De ‘Grasshopper’ is een idee van SpaceX, de commerciële ruimtevaartorganisatie van miljardair Elon Musk.

Het is SpaceX inmiddels gelukt om hun Grasshopper 250 meter de lucht in te krijgen en op dezelfde plek weer te landen. Voor SpaceX is het heel belangrijk een raket te ontwikkelen die de ruimte in kan en succesvol weer kan landen op aarde om ruimtereizen betaalbaar te houden. Tot nu toe vergaan raketten altijd in de dampkring.

Eerste vlucht van de Grasshopper kwam maar 1,8 meter de lucht in

Het is de vijfde vlucht van de Grasshopper, het vorige hoogterecord van de raket is inmiddels verdriedubbeld. In maart kwam de Grasshopper nog maar tot 80 meter hoogte, bij de eerste lancering in september vorig jaar kwam de raket slechts 1,8 meter de lucht in.

Er gaat nu een nieuwe testfase in waarbij de raket tot 3 kilometer de lucht in moet gaan om daarna weer netjes te landen.

Bruno van Wayenburg, wetenschapsjournalist voor NRC Handelsblad, is onder de indruk van de testvluchten en Space X.

“SpaceX is al een paar jaar enorm aan de weg aan het timmeren met het zelf ontwikkelen van raketten, inclusief motoren. Ze hebben twee vrachtvluchten gemaakt naar het ISS, waarvan eentje vorig jaar aanmeerde met hulp van André Kuipers. Ook hebben ze plannen voor een bemande Dragon-capsule en zijn ze bezig met ruimtetoerisme. En nu is er dus deze Grasshopper waarvan we de afgelopen maanden steeds hogere sprongen hebben gezien. Dit moet een voorloper van een herbruikbare raket worden. Intussen lanceert SpaceX al een tijdje satellieten voor de commerciële markt.”

Kijk hier naar de vlucht van de Grasshopper:

Elon Musk is een zeer succesvolle ondernemer

In november 2012 sprak Elon Musk al over de mogelijkheid om een reis naar Mars te maken. De Zuid-Afrikaan Musk vergaarde zijn fortuin ondermeer met PayPal. Naast oprichter en directeur van SpaceX is hij medeoprichter van elektrische autofabrikant Tesla en zonne-energiebedrijf Solar City. Bruno van Wayenburg zegt over Musk:

“Elon Musk is de grote held van de New Space, zoals de nieuwe golf commerciële, zelfstandig opererende ruimtevaartbedrijven wordt genoemd. Ze zijn geen onderaannemers van NASA, zoals de Old Space-bedrijven. Andere ruimtevaartinitiatieven verwijzen nu al vaak naar de SpaceX-aanpak, waarbij zoveel mogelijk zelf ontworpen en gebouwd wordt, in plaats van van veel uit te besteden, zoals meer gebruikelijk is.”