Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Jeroen Pauw hielp advocaat Moszkowicz met tv-show

Tv-presentator Jeroen Pauw hielp Moszkowicz met het maken van een tv-show voor RTL, maar de strafpleiter toonde weinig interesse in zijn gasten.

In het tv-programma Pauw & Witteman werd de van het tableau geschrapte advocaat Bram Moszkowicz gisteravond stevig ondervraagd door presentator Jeroen Pauw. Maar een jaar geleden werkte de ex-advocaat nog nauw samen met dezelfde Jeroen Pauw. Ze maakten een proefprogramma voor RTL.

Pauw zegt op verzoek van Moszkowicz en in opdracht van Endemol een talkshow met de strafpleiter te hebben gemaakt waarin deze mensen interviewde. Pauw: „Moszkowicz wilde laten zien dat hij een goede interviewer is. Ik heb hem op kosten van RTL een aantal gasten laten interviewen. Daarna heb ik niets meer gehoord van RTL dus ik denk dat ze geen belangstelling hebben.” Pauw wil niet vertellen welke gasten Moszkowicz interviewde in het proefprogramma: „Zij werkten alleen mee als het geheim zou blijven.”

De serieuze poging van Moszkowicz om een loopbaan als tv-presentator te beginnen, zou kunnen verklaren waarom hij het afgelopen jaar niets heeft gedaan om aan de klachten over zijn functioneren als advocaat tegemoet te komen.

Moszkowicz was dit jaar veelvuldig te gast in van Pauw & Witteman. De uitzending van oktober vorig jaar met Moszkowicz trok bijna twee miljoen kijkers. Die van gisteren had anderhalf miljoen kijkers. Volgens Pauw, die werkt voor de VARA, is het niet gek dat hij samenwerkt met Moszkowicz en hem tegelijkertijd vaak als gast ontvangt in zijn eigen, journalistieke programma. Belangenverstrengeling zou hij het niet noemen: „Ik kan heel goed onderscheid maken. Het zou pas raar worden als ik hem zou leren hoe hij in interviews het beste antwoord kan geven op vragen.”

De samenwerking tussen de twee kwam naar verluidt tot stand op verzoek van de toenmalige vriendin van de advocaat, presentatrice Eva Jinek.

Moszkowicz en Jinek zijn verbonden aan Talent Kitchen, opgericht door Jeroen Pauw (zie kader). Bij dit agentschap voor presentatoren en dagvoorzitters kunnen bedrijven Het Oordeel van Moszkowicz bestellen: een evenement waarin de directie van een bedrijf wordt geïnterviewd en beoordeeld door Moszkowicz. Gisteravond verwijderde Talent Kitchen het portret van de advocaat uit de eregalerij op de homepage van de site. Na vragen van twitteraars keerde het portret later op de avond weer terug.

De pilot van de RTL-show was volgens een betrokkene geen succes omdat het Moszkowicz zwaar viel goede vragen te stellen en daadwerkelijk interesse te tonen in zijn gesprekspartners. Woordvoerder Jaap Paulsen van RTL zegt dat een talkshow van Moszkowicz „niet geprogrammeerd staat”. Volgens hem worden er veel tv-programma’s gemaakt als pilot die ‘uiteindelijk niet op tv komen’. Of dit programma niet goed genoeg was, wil hij niet zeggen.