Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Herkenbaar pijnlijk

Herman laat een getatoeëerde letter M op zijn arm zien. De M van Michelle, zo heet zijn vrouw. Hij liet ’m zetten nadat hij een „foutje had gemaakt”. Daarna maakte hij nog meer foutjes. Toen liet hij op zijn andere arm haar volledige naam tatoeëren.

Herman is, samen met nog zeven mannen, in de running om De allerslechtste echtgenoot van Nederland te worden. Gisteren zond BNN de tweede aflevering uit, gepresenteerd door Ruben Nicolai. De mannen zijn opgegeven door hun vrouw. De liefde is er nog wel, maar het gaat niet meer zo soepel als voorheen.

Waarom doen die mannen mee? Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont vroeg het ze in de eerste aflevering. Voor de meesten geldt: omdat het moest van hun vrouw. Die gaan er met gestrekt been in. Peter is te plakkerig, Jaap te kinderachtig, Bert te ouderwets. Rob flirt met andere vrouwen. En kunstenaar Roel behandelt zijn vrouw niet meer als muze, maar als hulpje.

Gisteravond was het thema romantiek. Seksuoloog Goedele Liekens is een van de vier deskundigen die beslissen welke echtgenoot zichzelf voldoende verbeterd heeft om naar huis te mogen. Vrouwen, legt zij uit, willen aandacht. Soms ook onverwacht. Anthony herinnert zich dat hij een nieuwe auto had gekocht en zijn Nerina toen mee naar Zandvoort had genomen voor een ijsje. Jaren geleden. Daarna had hij „geen tijd meer voor dat soort dingen”.

De mannen moeten opdrachten uitvoeren om hun romantisch vermogen te bewijzen. Zo moeten ze in vijf minuten aan hun vrouw vertellen wat haar bijzonder maakt. Jaap: „Ik vond je aardig. Na een tijdje vond ik je nog aardiger. En na nog een tijdje vond ik je heel aardig. En je kookt goed. Maar je kunt ook streng zijn. Dan moet ik zelf mijn rommel opruimen, en buiten roken.”

Sommige mannen zijn ronduit vervelend, zoals de manipulatieve Zekai, die, volgens de jury, „aan het kleien is met menselijk materiaal”. Maar de meesten willen dolgraag goed doen. De allerslechtste echtgenoot van Nederland is – anders dan de titel doet vermoeden – een lief programma. De liefde spat net zo hard van het scherm af als de jarenlang opgebouwde frustraties. Dat relatieproblemen op tv worden besproken, dat zijn we inmiddels gewend. Het is de herkenbaarheid die dit programma ook voor de kijker pijnlijk maakt. Vrouwen willen aandacht, mannen willen hun eigen gang gaan. En natuurlijk komt dat nooit goed.

Next-redacteur Anne Dohmen vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.