Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Fraude-aanklacht tegen Armstrong - kans op hoge schadevergoeding

Armstrong vindt dat de aanklacht van justitie tegen hem veel te laat komt.
Armstrong vindt dat de aanklacht van justitie tegen hem veel te laat komt. Foto EPA / Shawn Thew

Lance Armstrong heeft zijn voormalige sponsor US Postal Service opgelicht door zijn leugens over het gebruik van doping tijdens zijn carrière. Dat vindt de Amerikaanse justitie, die Armstrong heeft aangeklaagd wegens fraude met geld afkomstig van US Postal.

Dat de Amerikaanse justitie Armstrong wilde aanklagen was al langer duidelijk, maar gisteravond werd bekend dat het ministerie van Justitie de documenten in de zaak aan de rechtbank heeft overhandigd voor de civiele zaak. Floyd Landis, voormalig collega van Armstrong, spande in 2010 al een zaak aan tegen Armstrong. Landis betoogde daarin dat met gemeenschapsgeld via US Postal een dopingnetwerk is gefinancierd.

Als kan worden aangetoond dat Armstrong en zijn ploeg de overheid met hun dopegebruik bewust hebben misleid en daarmee schade hebben berokkend, kan Armstrong worden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding tot drie keer het geïnvesteerde bedrag. Overheidsbedrijf US Postal stak tussen 1999 en 2004 zo’n 24 miljoen euro in de wielerploeg.

Verweer Armstrong: aanklacht te laat en verjaard

Armstrong heeft eerder betoogd dat de Amerikaanse overheid had kunnen weten dat in de US Postal-ploeg doping gebruikt werd. Daarmee hoopt hij de aanklacht van de Amerikaanse staat onderuit te halen. De federale overheid deed jarenlang onderzoek naar het vermeende dopegebruik bij de ploeg, maar sloot de zaak in februari 2012 plotseling.

Een andere kans die de advocaten van Armstrong zien is de verjaringstermijn van zes jaar die geldt voor dit soort gevallen. De overheid betoogt dat deze termijn niet geldt omdat Armstrong de belofte om geen doping te gebruiken heeft gebroken.

Ook zou Armstrong geen rechtstreeks contract met US Postal en de Amerikaanse staat hebben getekend, maar slechts met zijn management Tailwind Sports, dat vervolgens weer tekende bij US Postal.

Armstrong weigerde in februari medewerking aan het onderzoek van Usada omdat dit Amerikaanse antidopingbureau volgens de oud-renner “individuen demoniseert”. Armstrong werd naar aanleiding zijn dopinggebruik levenslang geschorst en moest zeven Tourzeges inleveren.