Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Flirterige brieven van J.D. Salinger opgedoken

Ze zaten zo’n 70 jaar in de schoenendoos, de 9 brieven die J.D. Salinger (1919-2010), beroemd van ‘The Catcher in the Rye’, rond 1942 schreef aan ene Marjorie Sheard. Bij haar trek naar een verzorgingstehuis doken ze op. Nu zijn ze te bezichtigen. De brieven zijn aangekocht door de Morgan Library & Museum in New York. De bibliotheek wil volgens

J.D. Salinger brieven in de Morgan Library and Museum in New York/ Foto ANP

Ze zaten zo’n 70 jaar in de schoenendoos, de 9 brieven die J.D. Salinger (1919-2010), beroemd van ‘The Catcher in the Rye’, rond 1942 schreef aan ene Marjorie Sheard. Bij haar trek naar een verzorgingstehuis doken ze op. Nu zijn ze te bezichtigen.

De brieven zijn aangekocht door de Morgan Library & Museum in New York. De bibliotheek wil volgens The New York Times niet zeggen voor welk bedrag, maar vermoedelijk ligt dat rond de 50.000 euro. Recentelijk verkocht de nu 45-jarige Joyce Maynard de 14 brieven die ze als 18-jarige van Salinger ontving voor zo’n 70.000 euro. Maynard verkocht de brieven overigens om het collegegeld van haar kinderen te kunnen betalen.

Salinger tipt een fan

Vanuit New York schreef Salinger in 1941 - de aspirant-auteur was toen 22 jaar - zijn eerste brief aan de in Toronto woonachtige Marjorie Sheard. Sheard wenste zelf schrijver te worden, had enkele korte verhalen van Salinger in literaire tijdschriften gelezen, en besloot de auteur een brief te sturen om te vragen om advies.

Die gaf Salinger. Zo drukte hij Sheard op het hart haar verhalen op te sturen naar literaire tijdschriften. Ook tipte hij haar Amerikaanse grootheden als Hemingway en Scott Fitzgerald te lezen. Die auteurs, van romans als respectievelijk The Old Man and the Sea en The Great Gatsby, vond Sheard echter maar niets. In een van haar brieven aan Salinger schrijft ze:

‘They annoy me in the same way - one feels tricked into feeling sympathy for enterily undeserving rather tiresome people.’

de geboorte van Holden Caulfield

In een van zijn eerste brieven vraagt Salinger aan Sheard of ze een mening zou willen vormen over diens verhaal ‘Slight Rebellion Off Madison’. In dat korte verhaal stond voor het eerst de hoofdpersoon Holden Caulfield centraal. Hij zou in 1951 een centrale rol spelen in Salingers beroemde bildungsroman The Catcher in the Rye.

Salinger stuurde het verhaal in 1941 naar de redactie van The New Yorker. De auteur zou in de oorlogsjaren zijn eerste verhalen in dat toen al prestigieuze weekblad gepubliceerd zien worden. Uiteindelijk verscheen ‘Slight Rebellion Off Madison’ pas in 1946 in het weekblad. Reden: de redactie schortte de publicatie op na de aanval op Pearl Harbor in datzelfde jaar.

Een flirterige Salinger

Salinger is ook flirterig in zijn brieven aan Sheard. Zo vraagt hij haar ‘hoe ze eruit ziet’. In plaats van de correspondentie te verbreken, stuurt Sheard bij haar volgende brief een foto van zichzelf mee. Salinger kan er wel om lachen en schrijft in reactie:

‘Sneaky girl. You’re pretty’

De vondst van de brieven van Salinger zijn interessant omdat er over het leven van de auteur niet veel bekend is. Salinger trok zich vlak na zijn doorbraak met The Catcher in the Rye, in het Nederlands vertaald als De vanger in het graan, terug op een landgoed in het noordoosten van Amerika. Daar zou hij tot zijn dood in 2010 in afzondering blijven wonen.