DigiD weer plat door DDoS-aanval

DigiD is vanavond opnieuw niet of moeilijk bereikbaar door een DDoS-aanval. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het departement meldde eerder op de avond juist dat DigiD weer normaal te bereiken was.

Het identificatiesysteem kampte gisteravond en een groot deel van vandaag ook al met een DDoS-aanval. Die problemen waren in de loop van de middag verholpen, maar opnieuw is er sprake van een cyberaanval. Wie hierachter zit is nog onbekend.

Bij zo’n aanval wordt een website bestookt met extreem veel dataverkeer. De beveiliging van de site is dan zo druk met het tegenhouden van dit ongewenste verkeer dat ook de gewone bezoekers er niet of nauwelijks doorheen komen. Binnenlandse Zaken beschrijft de aanval als volgt:

“Een DDoS aanval is te vergelijken met het ouderwetse belletje-trekken met een luciferhoutje tussen de bel. De bel gaat continu over, maar de deur blijft dicht. Inbrekers blijven gelukkig buiten, gewone bezoekers helaas ook.”

Het ministerie benadrukt dat persoonlijke gegevens van DigiD-gebruikers geheim blijven, omdat geen sprake is van een hack. Wel wordt nog gewaarschuwd voor zogenaamde phishingmails:

“Cybercriminelen kunnen DDoS-aanvallen aangrijpen om via phishingmails te vissen naar persoonlijke gegevens. Als u zo’n e-mail heeft ontvangen, gooi deze dan weg en klik niet op links in de e-mail die u naar een valse internetsite leiden.”