Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Koningshuis

dertig vier dertien

In deze rubriek berichten wij over de troonswisseling op 30 april.

Nieuwe Revu kritisch over mediacode Oranje

Weekblad Nieuwe Revu doorbreekt met een vijf pagina’s lang artikel in de editie die vandaag verschijnt de mediacode die geldt voor de Oranjes. In het stuk staan drie foto’s die niet zouden mogen worden gepubliceerd: een van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima op weg naar een feestje en twee van prinses Amalia met een hockeystick op het veld. In het artikel laat het blad zich kritisch uit over de manier waarop de Rijksvoorlichtingsdienst en het Koninklijk Huis media onder druk zetten door onwelgevallige verhalen en foto’s die niet tijdens een persmoment zijn gemaakt, tot privéaangelegenheid te bestempelen. Daarom mogen ze niet worden gepubliceerd. Hoofdredacteur van roddelblad Story Matthieu Slee botste eerder op een verbod beelden van prins Maurits te publiceren en plaatste toen een tekening. Hij vindt dat de Oranjes moeten leren leven met een gebrek aan privacy. „Anders moet je afstand doen van je privileges.” (Novum)

Wietbombardement

Amsterdam liet om milieuredenen het plan varen om op 30 april 150.000 ballonnen op te laten ter verhoging van de feestvreugde. Coffeeshophouder Theo Buissink uit Groningen durft het wél aan – en denkt aan de natuur. Hij laat op Koninginnedag 250 ballonnen opstijgen met zakjes wietzaden eronder. „Als de ballonnen kapot gaan, daalt een waar bombardement van wietzaden neer en zullen duizenden wietplanten uitgroeien in Nederlandse tuinen”, citeert de NOS Buissink. „De koningin heeft veel bomen geplant, dus het leek me leuk iets terug te doen.” Het effect van Buissinks geste moet zichtbaar zijn: de zaden zijn veredeld, waardoor de toppen van de planten oranje kleuren.

Steun monarchie groot

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (85 procent) vindt dat Nederland een koninkrijk moet blijven. De rest wil liever een republiek. Dat blijkt uit een jaarlijkse peiling van TNS NIPO. Begin deze eeuw was een lichte daling te zien van de steun voor de monarchie, maar die stabiliseerde na 2003. De afgelopen tien jaar blijft het percentage mensen dat voor een monarchie is tussen de 80 en 87 procent. Ondanks die steun is bijna de helft van de Nederlanders wel blij dat het staatshoofd geen rol meer heeft in de formatie. Eenderde van de ondervraagden ziet het liefst dat de koning straks helemaal geen wettelijke invloed meer heeft. 18 procent vindt dat het staatshoofd meer macht moet krijgen. Willem-Alexander heeft veel vertrouwen bij 80 procent van de ondervraagden. (Novum)