Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

‘Denkt er dan niemand aan mensen die ‘s nachts leven?’ - Casa Luna stopt

Op het einde van dit jaar stopt het NRCV-programma Casa Luna.
Op het einde van dit jaar stopt het NRCV-programma Casa Luna. Foto ANP / Koen Suyk

Op Radio 1 zijn ‘s nachts de luisteraars de baas. Dat bleek vannacht weer eens in het radioprogramma Casa Luna, waar luisteraars onverwacht de regie overnamen. Want waarom stopt hun favoriete programma?

Verborgen parels in de nacht

Wie ‘s nachts weleens Radio 1 aanzet kent het verschil. Overdag volgen de strakke formats van verschillende omroepen elkaar in rap tempo op, ‘s nachts is er veel meer ruimte en rust en komen soms verborgen parels naar boven. Vooral de programma’s waar luisteraars kunnen inbellen zorgen voor heerlijke, lome radio. Vermakelijke, vreemde, onbegrijpelijke, interessante, verrassende en ellenlange anekdotes van de soms onverstaanbare luisteraars vullen ‘s nachts de ether.

Die radionacht begint sinds 2003 met het NRCV-programma Casa Luna. Het eerste uur wordt er een (meestal vrij onbekende) gast geïnterviewd. Het tweede uur kunnen luisteraars reageren op een thema dat raakt aan het interview. Zo werd vannacht de winnaar van de Filter Vertaalprijs geïnterviewd, de luisteraars werden vervolgens opgeroepen om over hun ‘ervaringen met taalbarrières’ te komen.

Casa Luna moet stoppen

Het liep echter anders, want gisteren werd bekend dat Casa Luna volgend jaar sneuvelt door de fusie tussen de KRO en NCRV. En daar zijn de trouwe luisteraars niet blij mee. Niemand had dan ook zin om over taalbarrières te praten, bij Casa Luna ging het vannacht vooral over Casa Luna.

Hier een samenvatting van het bijzondere tweede uur van het programma, met enkele telefoongesprekken die typerend zijn voor nachtradio.

‘Denkt er niemand aan mensen die ‘s nachts leven?’

Het begon vannacht met mevrouw Vredenberg uit Den Haag, die rond kwart over één naar het programma belt. Ze vraagt zich af of “men in de hogere regionen wel beseft hoe erg dit is voor mensen die ‘s nachts leven.”

Daarna belt Tina, die het niet snapt dat het k-volk (“en dan bedoel ik het klootjesvolk”) dit over zich heen laat gaan. “Wat kunnen wij als luisteraars doen?” vraagt ze tot driemaal toe aan presentator Klaas Drupsteen.

De rest van de uitzending gaat het eigenlijk niet meer over problemen met taalbarrières. Casa Luna is het onderwerp. Drupsteen krijgt verontwaardigde luisteraar na verontwaardigde luisteraar aan de lijn.

Vindt de NCRV de twee uren in de nacht soms niet belangrijk genoeg, vraagt Joop zich af.

En mocht het tot een protest op het Malieveld leiden, dan weet Timo wel een geschikt protestlied.

Aleida wil dat iedereen een mailtje stuurt. Of een postkaart als mensen geen computer hebben.

Een ook Heleen wil dat Nederland eindelijk eens in opstand komt.

Willy is geëngageerd met de radio. Punt uit. (Het lukt hem alleen niet om zijn radio uit te zetten).

De uitzending eindigt met een bijdrage van Nemo, wellicht het beste voorbeeld van waarom nachtradio zo mooi kan zijn. Hij spreekt niet perfect Nederlands, maar heeft wel een gedicht gemaakt.

Luister hier de hele uitzending terug. Casa Luna wordt nog tot en met het eind van dit jaar iedere werkdag van 00.00 tot 02.00 uur uitgezonden op Radio 1.