Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Human interest

Bussemaker zegt dat ze taalfouten uit Koningslied wil halen. Maar daarna is het een grap

Rappers Gers Pardoel, Ali B, Kraantje Pappie en Lange Frans nemen hun deel van het Koningslied op.
Rappers Gers Pardoel, Ali B, Kraantje Pappie en Lange Frans nemen hun deel van het Koningslied op. Foto ANP / Koen van Weel

De taalfouten moeten uit het Koningslied worden gehaald voordat Willem-Alexander komende dinsdag wordt toegezongen. Dat zegt minister van Onderwijs Jet Bussemaker vanochtend in De Telegraaf. Maar even later doet ze de opmerking af als grap. Wordt die tekst nu aangepakt of niet?

We vragen het aan Bussemakers woordvoerder:

“Nou nee, dit was een gekscherende opmerking van de minister. Als u wilt weten hoe dit op de voorpagina van De Telegraaf heeft kunnen belanden, dan moet u De Telegraaf bellen.”

We bellen met Jan-Willem Navis, de journalist in kwestie van De Telegraaf:

“Ik heb bij de minister aangegeven dat ik wat over de ophef over het Koningslied wilde vragen. Ze heeft bedenktijd gekregen en genomen. En daarna kreeg ik van haar deze reactie. Ze zei dat het lied taalkundig moest worden nagelopen, nu het toch gebruikt wordt. Zo heb ik het in de krant gezet. Door de reacties die er vanochtend op gekomen zijn, wordt er nu ineens gesproken van een grap. Wellicht is haar uitspraak niet goed gevallen bij het Nationaal Comité Inhuldiging?”

Maandag zei Bussemaker al schertsend dat het Koningslied misschien beter was geweest als de taaleisen voor pabostudenten eerder waren opgeschroefd.

Prins Willem-Alexander betreurt ophef over lied

Willem-Alexander zei gisteren dat hij het jammer vindt dat het Koningslied tot zo veel controverse heeft geleid. Hij zei verder dat hij het niet handig zou vinden om zich in de discussie over de kwaliteit van het lied te mengen. Prinses Máxima zei dat het lied in de eerste plaats moet verbinden.