Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

96 doden na instorting kledingfabriek Bangladesh

De ravage na de instorting van de fabriek in Bangladesh.
De ravage na de instorting van de fabriek in Bangladesh. Foto AP / A.M. Ahad

Een gebouw van acht verdiepingen in Bangladesh is vandaag ingestort. In het gebouw was een winkelcentrum gevestigd en een kledingfabriek waar volgens een fabrikant ook kleren voor C&A en Libra werden gemaakt. C&A ontkent dit. Er zijn 96 doden gemeld en meer dan 1000 gewonden.

De hele dag zijn de brandweer en het leger bezig om gewonden uit het puin te redden. Een brandweerman vertelde Reuters dat 2.000 mensen in het gebouw aanwezig waren toen de bovenste verdiepingen instortten. Het gaat vooral om vrouwen.

Vorig jaar was er een grote brand in een kledingfabriek

Er zijn al eerder problemen geweest met de opkomende kledingindustrie in Bangladesh en de onveilige arbeidsomstandigheden. Vorig jaar november kwamen 112 werknemers van een kledingfabriek om het leven bij een brand.

Volgens de officiële cijfers zijn 96 mensen overleden en meer dan 700 mensen gewond.

Update 16:42 Er is inmiddels sprake van meer dan 1000 gewonden.

Een official meldt dat er gisteren al een scheur te zien was in het gebouw, maar dat de eigenaren van de fabriek daar niets mee hebben gedaan. Tegen persbureau Reuters zei de eigenaar van Ether Tex Ltd:

“Er zaten scheuren bij de tweede verdieping, maar mijn fabriek zit op de vijfde verdieping. De eigenaar van het gebouw zei tegen mijn bedrijfsleider dat het geen probleem was en dat onze fabriek gewoon open kon.”

Een van de bedrijven leverde aan C&A en Libra

De eigenaar zegt met zijn bedrijf te leveren aan Wallmart en C&A. Volgens de site worden ook kleren geleverd aan Libra. C&A is door de Stichting Schone Kleren eerder al ‘misdadig nalatig’ genoemd vanwege het laten fabriceren van kleding in China.

In een persbericht zegt C&A:

“Op basis van alle informatie die nu beschikbaar is, heeft C&A geen contractuele relaties met één van de productie faciliteiten die in het gebouw gevestigd waren. Er werd voor C&A dan ook geen kleding geproduceerd op deze locatie. Een Europese importeur die voorheen kleding voor C&A importeerde was wel in het gebouw gevestigd, maar deze relatie werd al in oktober 2011 beëindigd. C&A is op de hoogte dat de website van deze importeur C&A nog steeds als een van zijn klanten weergeeft, maar we kunnen bevestigen dat deze informatie niet juist is aangezien alle contractuele relaties met deze partij in 2011 zijn gestopt.”

Gebouwen in de hoofdstad van Bangladesh worden volgens Reuters soms gebouwd zonder toestemming en veel voldoen niet aan de bouweisen.