Wim Hofman ontvangt Max Velthuijs-prijs 2013

Illustratie Wim Hofman / Foto Leo van Velzen

Schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Wim Hofman wint de Max Velthuijs-prijs 2013, de driejaarlijkse oeuvreprijs voor illustratoren. Dat heeft de Stichting P.C. Hooft-prijs bekendgemaakt. „Hofmans werk gaat om verbazing, om bezieling, om het ervaren van vrijheid door verbeelding,” aldus de jury.

„Hij maakt beelden die schuren, werpt weerhaakjes uit die scherp genoeg zijn om stevig vast te haken ‒ een mensenleven lang.” De Max Velthuijs-prijs 2013 voor het gehele oeuvre van Wim Hofman is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit journaliste Annemarie Terhell (voorzitter), de illustratoren Thé Tjong-Khing, Klaas Verplancke, Heleen van Vliet en tentoonstellingmaker Fred Wartna. Het is de derde keer dat de prijs wordt toegekend: eerdere laureaten zijn Thé Tjong-Khing (2010) en Mance Post (2007). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

Hofmans bekroning komt als een betrekkelijke verrassing: de laatste bekroningen voor zijn beeldende werk stammen van decennia geleden. Tweemaal won hij het Gouden Penseel, in 1974 voor de illustraties in zijn boek Koning Wikkepokluk de Merkwaardige zoekt een rijk en in 1984 voor Aap en Beer.

De laatste decennia is hij vooral bekend als schrijver en dichter en in 1998 won zijn baanbrekende Sneeuwwitje-bewerking Zwart als inkt zowel de Gouden Griffel als de Woutertje Pieterse Prijs. Die bekroning was niet onomstreden: Hofman geldt als een ‘moeilijke’ kinderboekenmaker, die werk maakt dat grimmig en naargeestig is en daardoor niet in de eerste plaats ‘voor kinderen’.

In een interview met NRC Handelsblad zei Hofman daarover in 2006:

Ik houd niet van een goede afloop. Waarom willen mensen dat toch? Als iets goed eindigt is het klaar, over, voorbij. Er spreekt ook gemakzucht uit, dat je zomaar wilt stoppen met kijken. Alles wat tot leven is gewekt, wordt in één keer weer afgekapt.

De prijs wordt op 19 september aan Hofman uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag.