Willem-Alexander over lied: ophef jammer, zelf geen mening

Het aanstaande koningspaar laat zich niet zelf uit over het koningslied.
Het aanstaande koningspaar laat zich niet zelf uit over het koningslied. Foto ANP/ Robin Utrecht

Prins Willem-Alexander vindt het jammer dat het koningslied, voor hem bedoeld, tot zo veel controverse heeft geleid. In het gesprek dat hij en Prinses Maxima hadden met enkele journalisten spraken ze hun eigen mening over het nummer niet uit volgens persbureau Novum.

Ze zeiden zich wel te verheugen op het moment dat Nederland hen gezamenlijk gaat toezingen. De kroonprins benadrukte dat hij het niet handig vindt zich erover uit te laten: het lied is een verantwoordelijkheid van het Nationaal Comité Inhuldiging. Máxima vindt dat het lied in de eerste plaats moet verbinden.

Kritiek, terugtrekken en toen weer het terugtrekken van het terugtrekken

Nog geen uren nadat het lied afgelopen vrijdag online werd gezet, kwam er al een stortvloed aan kritiek op het nummer. Een Facebookpagina genaamd “Sorry voor het Koningslied” kreeg bijna honderdduizend likes en een petitie van Volkskrantcolumniste Sylvia Witteman kreeg bijna veertigduizend handtekeningen. Op Twitter kreeg componist John Ewbank zelfs bedreigingen te verwerken. Hierop trok hij in eerste instantie het nummer terug. In samenspraak met het Nationaal Comité en de NPO werd gisteren toch besloten het koningslied te behouden.

Troon van Beatrix is te laag, dus wordt er een van Wilhelmina gebruikt

NRC-redacteur Daniëlle Pinedo, die aanwezig was bij het persgesprek, zegt dat het aanstaand koninklijk paar niet zal plaatsnemen op de troon waarop Koningin Beatrix in 1980 zat. Deze bleek te laag. Dus nu wordt er een troon gebruikt die ooit door de stad Amsterdam aan Koningin Wilhelmina cadeau werd gedaan. De troon is met dezelfde leeuwen bekleed als die van Beatrix destijds.

Ze meldt ook dat Máxima tijdens het gesprek benadrukte dat ze rooms-katholiek blijft. Er werd haar gevraagd of ze nu, in de traditie van het koningshuis, protestants zou worden. De kinderen van het paar worden (protestants) hervormd opgevoed.