Welkom in de rechtbank

TOPSHOTS Visitors stand in the staircase of the restored former Prussian justice palace, that serves now as county court in Halle an der Saale, eastern Germany, on April 22, 2013. The 110 years old building housing 20 courtrooms, 110 offices and further 100 rooms re-opened after two years of restoration. AFP PHOTO / JAN WOITAS / GERMANY OUT
TOPSHOTS Visitors stand in the staircase of the restored former Prussian justice palace, that serves now as county court in Halle an der Saale, eastern Germany, on April 22, 2013. The 110 years old building housing 20 courtrooms, 110 offices and further 100 rooms re-opened after two years of restoration. AFP PHOTO / JAN WOITAS / GERMANY OUT AFP

De renovatie kostte bijna 17 miljoen euro. Maar dan heb je ook wat. Deze rechtbank van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt – een voormalig Paleis van Justitie – is twee jaar lang verbouwd en gerestaureerd. „Het geld is goed besteed”, zei de minister van Justitie in Saksen-Anhalt, Angela Kolb (SPD) tijdens een rondleiding gisteren.

Het pand werd gebouwd in de jaren 1901 tot 1905, en moest onder andere brandveilig worden gemaakt. Er zijn 20 rechtszalen, 110 kantoren en nog eens 100 kamers. Alles werd gerestaureerd volgens specificaties van de monumentenzorg. Vijftig bedrijven waren erbij betrokken.