Opinie

Vrienden met vragen

Patty Brard doet nog steeds leuk mee.
Patty Brard doet nog steeds leuk mee.

In het jaar dat Robert Jensen zijn eigen televisieprogramma kreeg, begon ik met studeren. Bij gebrek aan een afstandsbediening zat ik JENSEN! geregeld tot het einde uit. Ik herinner me Shakira als gast in zijn talkshow, en Snoop Dogg. En pornoster Kim Holland, al hees ik me toen wel uit de bank om te zappen.

Sinds deze maand is Robert Jensen terug, na een sabbatical van bijna twee jaar. Het zou anders worden, kondigde hij van tevoren aan. Jensen Laat zou ergens over gaan. Gisteravond was Patty Brard aan de beurt. Het leek alsof de tijd had stilgestaan. De grappen waren nog steeds flauw, de filmpjes ook. Brard – in 2002 zijn eerste gast – deed nog steeds leuk mee. Jensen, over haar minst favoriete exen: „Twee mannen die je zo uitgezogen hebben!” Brard: „Lekker, hè.”

De matige kijkcijfers spreken voor zich. Maar voor de zekerheid keek ik toch even de eerste aflevering terug. Bram Moszkowicz was de gast. En zowaar: het ging ergens over. Al kon de geïnterviewde zich wel heel comfortabel wentelen in het „menselijke” verhaal.

RTL Boulevard gaf de geschrapte advocaat gisteren een warm welkom. Een enkele kritische vraag werd flemend ingeleid. Zoals presentator Winston Gerschtanowitz, die de vraag of Moszkowicz vond dat hem iets te verwijten viel, inleidde met: „Je bent een vriend van me, maar…” Moszkowicz kondigde aan dat hij drie maanden de luwte zou opzoeken. Daarna hoopt hij een nieuwe baan te hebben. De deur van RTL Boulevard, zeiden zijn vrienden, stond dan in ieder geval weer voor hem open.

Bram Moszkowicz maakt er geen geheim van dat hij graag een talkshow wil presenteren. Winston Gerschtanowitz is de nieuwe commercieel directeur van productiemaatschappij Talpa. Dat kan vast geen kwaad, als vrienden onder elkaar.

De wereld draait door ontving Joop van den Ende, lid van het Nationaal Comité Inhuldiging, over de wedergeboorte van het Koningslied. Een reconstructie toonde hoe het lied in DWDD gelanceerd, opgehemeld en vervolgens afgebroken werd. U bent er toch ook mee verlegen, vroeg Matthijs van Nieuwkerk, „laten we eerlijk zijn”. Daarna was het echter ook aan deze tafel ouwe-jongens-krentenbrood. De kritische vragen ketsten af. Van den Ende: „Ik word er een beetje lacherig van. Het is een líedje”. Van den Ende bleek het refrein niet uit het hoofd te kennen.

Next-redacteur Anne Dohmen vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.