Verdachte Leiden zondag al aangehouden - opgenomen in traject Jeugdzorg

Burgemeester Henri Lenferink geeft een persconferentie in het Stadhuis.
Burgemeester Henri Lenferink geeft een persconferentie in het Stadhuis. Foto ANP/Phil Nijhuis

De minderjarige jongen die gisteren werd opgepakt vanwege de dreiging van een schietpartij op een school in Leiden zit bij Jeugdzorg in een traject voor vrijwillige hulpverlening. De verdachte is bekend bij Jeugdzorg, aldus een woordvoerder tegenover Omroep West.

Update 9.29:
De politie heeft vanochtend bevestigd dat de verdachte afgelopen zondag al is aangehouden. De politie besloot vervolgens wel de scholen te laten sluiten. Deze verdachte is volgens de politie niet degene die het dreigement zelf op internet plaatste, zo verklaarde burgemeester Lenferink vanochtend.

Traject voor jongeren met psychische problemen

Het traject waarin de verdachte is opgenomen is onder meer bedoeld voor jongeren die psychische problemen hebben. Het is niet bekend waarom hij in het traject zit. De jongen is een oud-leerling van The British School in Voorschoten. Daar werd hij in oktober 2011 geschorst wegens ontoelaatbaar gedrag.

Dreiging afgeschaald, scholen weer open

De Leidse scholen bleven gisteren dicht in verband met de dreiging van een schietpartij. Iemand had zondag op internet aangekondigd een leraar in Leiden en ‘zo veel mogelijk leerlingen’ neer te schieten. Omdat hij geen school noemde, besloten de autoriteiten alle middelbare en mbo-scholen uit voorzorg dicht te houden.

De dreiging bleek volgens Omroep West minder heftig dan eerder ingeschat. Het bericht zou in het buitenland op internet zijn geplaatst, vermoedelijk vanuit Costa Rica.

De scholen in Leiden gaan vandaag weer open, zo heeft de gemeente gisteravond na overleg met de scholen besloten. Alleen het Leo Kannercollege, een school voor autistische kinderen, blijft dicht. De school wilde de ouders en leerlingen snel duidelijkheid geven en had eerder op de dag al besloten dicht te blijven.

Experts hebben het dreigement bekeken, en het dreigniveau van het bericht is afgeschaald omdat er geen exacte locatie is genoemd, zo legde burgemeester Lenferink in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen uit:

“Wat in het bericht duidelijk ontbreekt, is dat in andere gevallen er altijd een concrete school is aangewezen. Daarnaast valt ook altijd duidelijk te lezen waarom de dader zo boos is en wat de aanleiding is voor zijn actie. Daar is in de brief allemaal niets over te lezen.”

Wel blijft nog de hele dag politie op de scholen aanwezig uit voorzorg. Volgens Lenferink durft geen van de experts hem te garanderen dat het bericht absoluut niet serieus te nemen is.