Uitgelicht

Film

Surrogates (Jonathan Mostow, 2009, VS). In een anti-utopische wereld komt de mens alleen nog als etalagepop de deur uit. FBI-agent Bruce Willis stuit op een morbide complot en heeft relatieproblemen: zijn vrouw, een schoonheidsspecialiste voor robots, praat alleen in robotgestalte met hem – bij ruzie zet ze zichzelf in de wachtstand. Zelfs Willis kan het scenario geen leven inblazen, maar de film heeft visuele charme. Veronica, 20.30-22.10u.

Starship Troopers (Paul Verhoeven, 1997, VS). Zesde Amerikaanse film van Verhoeven werd een spectaculair, sardonisch spel met de paradoxen van Amerikaans militair heldendom. Fascistische beeldtaal doorspekt met karikaturale sf over de strijd van gedrilde schoolvrienden tegen moordlustige reuzeninsecten van een andere planeet. Veronica, 22.10-00.45u.

Informatief

Gesucht wird... Der Arabische Schindler. Over het algemeen weten Arabieren weinig over de Jodenvervolging; velen van hen ontkennen zelfs de holocaust. In Yad Vashem staat, bij de 20.000 namen van mensen als Schindler en Wallenberg, geen enkele Arabische naam. Robert Satlof, hoofd van het Washington Institute for Near East Policy, wilde weten of er werkelijk geen enkele Arabier in WO II een Jood het leven heeft gered. Een team wetenschappers en journalisten ging met hem op zoek. Arte, 22.55-23.45u.

Het uur van de wolf: David Geffen. Portret van de platenbaas en filmproducent. Geffen koppelt zijn neus voor talent aan een meedogenloze stijl van zakendoen. Hij sleepte ooit Neil Young voor de rechter omdat diens platen te weinig geld opbrachten maar matste anderzijds Laura Nyro met een miljoenencontract, ondanks haar commerciële flops. Ned.2, 23.00-00.35u.

Amusement

La danse de l’ albatros. Televisiedrama uit 2012. De in met uitsterven bedreigde vogelsoorten gespecialiseerde ornitholoog Thierry (Pierre Arditi) stort zich in een gepassioneerde verhouding met de dertig jaar jongere Judith (Stéphanie Crayencour). Het verandert niet alleen Thierry’s perspectief op het leven maar wekt weerstand op in zijn omgeving. TV5, 21.00-22.30u.

Radio

Avondconcert: Purcell. Rechtstreeks uit de Oosterpoort in Groningen: The King’s Consort en het Choir of the King’s Consort o.l.v. Robert King. Met Carolyn Sampson (sopraan), Rebecca Outram (sopraan), Julie Cooper (sopraan), Robin Blaze (countertenor), Charles Daniels (tenor) en Roderick Williams (bas). Uitgevoerd worden twee werken van Henry Purcell (1659?-1695): de ode Why, Why Are All the Muses Mute? en Dido and Aeneas, opera in drie actes. Radio 4, 20.02-23.00u.