Tommy Wieringa schrijft Boekenweekgeschenk 2014

Tommy Wieringa volgt in 2014 Kees van Kooten op als auteur van het Boekenweekgeschenk, meldt stichting CPNB zojuist. Thema van de Boekenweek 2014 is ‘reizen’. „Ik zag er al jaren naar uit”, zegt Tommy Wieringa vanmiddag in NRC Handelsblad. Nu het zover is, zegt hij er ‘verschrikkelijk veel zin’ in te hebben: “Serieus: het is de allerhoogste opdracht

Tommy Wieringa/ Foto Johan Jacobs

Tommy Wieringa volgt in 2014 Kees van Kooten op als auteur van het Boekenweekgeschenk, meldt stichting CPNB zojuist. Thema van de Boekenweek 2014 is ‘reizen’.

„Ik zag er al jaren naar uit”, zegt Tommy Wieringa vanmiddag in NRC Handelsblad. Nu het zover is, zegt hij er ‘verschrikkelijk veel zin’ in te hebben:

“Serieus: het is de allerhoogste opdracht in de Nederlandse literatuur, te mogen maken wat zo’n geschiedenis en zo’n belang heeft.”

Wieringa (1967), schrijver, columnist en programmamaker, brak in 2005 door bij het grote publiek met de roman Joe Speedboot en maakt momenteel met Dit zijn de namen kans op de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil. Hij lijkt als geschenkschrijver bij het thema uitgekozen. Niet alleen spelen zijn romans zich vaak af in exotische oorden, Wieringa reisde ook veel en schreef daarover verhalen. Voor zijn recente tv-serie ‘De Grens’ trok hij langs de Nederlandse landsgrens.

“Toeval”, zegt Maud Aarsen van de CPNB:

“Thema en auteur hebben in principe niks met elkaar te maken en worden ook niet bij elkaar uitgezocht. De auteur van het geschenk is vrij in de keuze van zijn onderwerp”

Of het geschenk een reisverhaal wordt, weet Wieringa nog niet:

„Je wilt niet met een mond vol tanden staan als de vraag op een goede dag komt, dus ik had al een paar ideeën. Welke daarvan geschikt is, moet nog blijken; ik heb in elk geval nog niets klaarliggen.”