‘Tien nieuwe misbruikslachtoffers in nasleep zaak Robert M.’

Richard van O. en Robert M. kijken elkaar aan tijdens de eerste dag van hun strafproces.
Richard van O. en Robert M. kijken elkaar aan tijdens de eerste dag van hun strafproces. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

In de nasleep van de Amsterdamse zedenzaak zijn tien nieuwe Nederlandse slachtoffers van misbruik geïdentificeerd. De kinderen zijn opgespoord met informatie uit het internationale onderzoek rondom hoofdverdachte Robert M., zegt justitie vanochtend in Trouw.

Justitie wil volgens de krant niets zeggen over de identiteit of verblijfplaats van de kinderen om de privacy van de betrokken gezinnen te waarborgen. Het internationale onderzoek onder de naam Holitna leverde 508 dossiers in onder meer de VS, Canada en Duitsland op. Daarin was Robert M. met meer dan elfhonderd internetcontacten de spil.

19 verdachten in Nederland aangehouden

Onder de dossiers zijn 68 Nederlandse dossiers, die tot 25 opsporingsonderzoeken leidden. In de overige dossiers werd niemand verdacht omdat die alleen over chatcontacten gingen waarin niets strafbaars werd gedaan of opgebiecht.

In het onderzoek zijn in Nederland volgens de krant negentien verdachten aangehouden voor ontucht, misbruik en bezit, productie en verspreiding van kinderporno. Acht van hen kregen tot vier jaar cel opgelegd, een verdachte kreeg een voorwaardelijke werkstraf. Een ander wordt onder voorwaarden niet vervolgd. Een verdachte is overleden.

Tegen Robert M. is in hoger beroep 20 jaar cel en tbs geëist. Vrijdag spreekt het Amsterdamse gerechtshof een vonnis uit.