Suárez wacht zware straf, naast 3,5 ton boete club

Luís Suárez van Liverpool wacht een lange schorsing na de beet in de nek van Chelsea-speler Branislav Ivanovic. De Engelse voetbalbond FA heeft de spits uit Uruguay aangeklaagd voor de beet, die de arbitrage was ontgaan. Tv-beelden sluiten alle twijfel uit. Met een late goal maakte Suárez nog de 2-2.

De FA laat in een verklaring weten de standaardstraf van drie wedstrijden „in deze omstandigheden duidelijk onvoldoende” te vinden. Suárez wordt „gewelddadig gedrag” ten laste gelegd. Tot vanavond kan hij reageren. In 2010 ging hij in dienst van Ajax op dezelfde wijze in de fout, tegen PSV’er Otman Bakkal.

Suárez kreeg van zijn club al een boete van twee weeksalarissen opgelegd – omgerekend 350.000 euro. De multimiljonair heeft de clubleiding verzocht het geld te geven aan de ‘Hillsborough Family Support Group’, de stichting voor nabestaanden van de 96 Liverpudlians die de stadionramp in 1989 niet overleefden.

Als het aan de leiding ligt, blijft de veel scorende aanvaller behouden voor de club. Hij scoorde dit seizoen 23 keer en was – tot de hattrick van Robin van Persie gisteravond – topscorer in de Premier League. Liverpool-directeur Ian Ayre: „Dit heeft zeker geen consequenties voor zijn toekomst. Hij is heel belangrijk, populair bij zijn ploeggenoten en een fantastische speler. Maar we moeten hem wel discipline bijbrengen.”

De Engelse spelersvakbond PFA biedt Suárez een cursus woedebeheersing aan. „Niemand twijfelt aan zijn voetbalcapaciteiten. Daarom is het zo teleurstellend dat hij zichzelf in de steek laat”, aldus de PFA.

Suárez lag in Engeland al onder vuur vanwege zijn vele fopduiken om een strafschop te versieren. Vicevoorzitter Jim Boyce van de FIFA omschreef dat als „valsspelen”.

Vorig seizoen werd Suárez acht duels geschorst na het racistisch beledigen van de donkere Fransman Patrice Evra van Manchester United.

De Britse premier David Cameron hoopt dat de FA bij het bepalen van de straf laat meewegen dat Suárez een voorbeeldfunctie heeft. Dat zei hij gisteren in The Guardian.