Servisch lidmaatschap biedt EU voordelen...

Na de Kosovo-deal zegt de Europese Commissie: Servië mag praten over EU-toetreding. Drie voordelen voor Europa.

Waarom zou Europa met Servië gaan onderhandelen over toetreding tot de Europese Unie?

1 Servië, het grootste land op de Balkan dat nog geen EU-lid is, is een afzetmarkt van ruim zeven miljoen mensen met een gunstige ligging: als corridor van noord naar zuid, met de Donau die erdoor heen stroomt. Het grenst al aan drie kanten aan de EU. In het noorden aan Hongarije, in het oosten aan Roemenië en Bulgarije. En na 1 juli ook aan het nieuwste EU-land Kroatië. Voor burgers en bedrijven zou het gunstig zijn als de grenzen daar wegvallen: die kosten tijd en geld. De handel van de EU-landen met Servië kan fors toenemen.

2 De Balkan kan er stabieler door worden. De oorlog van de jaren negentig ligt nog vers in het geheugen van burgers. Het oorlogsverleden is nog niet verwerkt en er is veel armoede. Er zijn nog altijd politici die daar gebruik van maken: ze schilderen hun eigen land en de inwoners af als slachtoffer van een boze buitenwereld en kunnen dat blijven doen als de EU alleen maar eisen stelt en nooit beloont. Door te onderhandelen kan de EU vermijden dat er in Europa een zwart gat ontstaat waar de Unie weinig invloed op heeft, en Rusland des te meer. Doordat Rusland Servië politiek steunt, bijvoorbeeld in de VN tegen de onafhankelijkheid van Kosovo, krijgen Russische bedrijven een voorkeursbehandeling.

3Toetredingsonderhandelingen duren lang. Er worden grondige hervormingen geëist van Servië. Politie, justitie en de rechtspraak moeten beter gaan functioneren, corruptie en vriendjespolitiek moeten worden aangepakt. „Tot nu toe werd Servië beloond voor de diplomatieke stappen in de verhouding met Kosovo of de arrestatie van Ratko Mladic”, zegt Europarlementariër Marije Cornelissen (GroenLinks). Het land kreeg handelsakkoorden en uitzicht op EU-lidmaatschap. „Maar er werd niets gedaan tegen de politieke benoemingen bij de veiligheidsdiensten. Nu zal er eindelijk gedetailleerd hervormd moeten worden en misschien kan ik dan volgend jaar veilig meelopen in de Gay Pride.” Die gaat al een paar jaar niet door omdat de politie de veiligheid van de deelnemers niet kan garanderen.