Raymond P. krijgt twaalf jaar cel voor spionage voor Rusland

(VLNR) Officier van Justitie Mr. Rob van Noort, rechter M.M. Meijer, voorzitter A.J. Milius, rechter M.L. Harmsen., Raymond P., advocaat Walter Römelingh en advocaat M.F. van Hulst in de rechtbank in Den Haag.
(VLNR) Officier van Justitie Mr. Rob van Noort, rechter M.M. Meijer, voorzitter A.J. Milius, rechter M.L. Harmsen., Raymond P., advocaat Walter Römelingh en advocaat M.F. van Hulst in de rechtbank in Den Haag. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Raymond P., oud-ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor spionage voor Rusland. De Haagse rechtbank acht bewezen dat hij jarenlang tegen betaling documenten heeft doorgespeeld aan de Russische geheime dienst.

Volgens de rechtbank in Den Haag heeft P. de belangen van de Nederlandse staat en van bondgenoten in gevaar gebracht met zijn spionage. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar cel geëist in de zaak.

De 60-jarige P. werkte als ambtenaar op het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werd vorig jaar maart aangehouden op verdenking van spionage en omkoping. Hij zou grote geldbedragen hebben ontvangen voor het doorsluizen van vertrouwelijke documenten, in totaal zou hij zo’n zeventigduizend euro hebben verdiend.

450 documenten doorgespeeld aan Rusland

Onderzoek van het ministerie wees uit dat documenten waar P. toegang toe had tussen 2009 en maart 2012 zijn doorgespeeld naar Russische spionnen. Er waren vorig jaar in totaal vierhonderdvijftig documenten gevonden die door P. waren doorgespeeld. De documenten werden verkocht aan een Russisch echtpaar in Duitsland, dat voor de Russische inlichtingendienst SVR zou hebben gewerkt. Het echtpaar werd een jaar eerder dan P. al aangehouden. Na een grootschalig FBI-onderzoek, waarbij tien Russische spionnen werden ontmaskerd is ook P. aangehouden.

P. is al eerder in opspraak geraakt. In 2007 kwamen de man en zijn echtgenote in het nieuws, omdat zij een 7-jarig geadopteerd Koreaans meisje zouden hebben “gedumpt”. Diverse media berichtten destijds dat het echtpaar dat deed omdat het kind aanpassingsproblemen had.