Problemen bij Imtech blijven, nog eens 1.300 banen weg

Technisch dienstverlener Imtech in Gouda schrapt nog eens 1.300 banen. Het bedrijf heeft dat vanochtend aangekondigd. De meeste banen verdwijnen in Nederland en Duitsland: in beide landen 550. Afgelopen najaar kondigde Imtech al aan 900 banen te schrappen.

Deze tweede reorganisatie is volgens bestuursvoorzitter Gerard van de Aast noodzakelijk door „moeilijke marktomstandigheden” in Nederland en „naweeën” van de problemen die Imtech in Duitsland heeft. Daar kampt het bedrijf met wanbetalende klanten, een te optimistisch ingeschatte orderportefeuille en ten onrechte doorgeschoven verliezen.

Imtech, dat 29.000 werknemers heeft, moet nog eens 70 miljoen afschrijven op zijn projecten in Duitsland, zo bleek vanochtend, bovenop de eerder gemelde afboeking van 150 miljoen.

In november waarschuwde een analist van ABN Amro al in een rapport dat Imtech een debiteurenprobleem heeft in Duitsland. Imtech ontkende dat toen. Behalve in Duitsland heeft Imtech ook een probleem in Polen. Op de bouw van een pretpark – eerder aangekondigd als „de grootste order ooit” – moest het bedrijf ook 150 miljoen euro afschrijven, wegens mogelijke fraude.

De presentatie van de jaarcijfers over 2012 is vanochtend voor de tweede keer uitgesteld, tot juni. Reden: het afronden van de onderzoeken in Polen en Duitsland kost meer tijd. Vanochtend daalde de koers van Imtech met ruim 6 procent.

De plagen van Imtech: pagina 25