Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Plasterk: ‘bezuinigingen AIVD raken veiligheid, het is niet anders’

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Foto ANP/ Jerry Lampen

De miljoenenbezuinigingen op de AIVD zullen gevolgen hebben voor de nationale veiligheid. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Dat meldt persbureau Novum. Plasterk presenteerde vanmiddag het jaarverslag van de AIVD. De dienst moet vanaf 2018 zo’n zeventig miljoen euro bezuinigen, wat neerkomt op ongeveer een derde van het totale budget. “Als je een derde weghaalt dan raakt dat de veiligheid, dat is niet anders,” zei Plasterk in reactie op een vraag van D66-Kamerlid Gerard Schouw. Die vroeg hem wat de bezuinigingen gaan betekenen voor de veiligheid in het land. Plasterk sprak van “zeer forse” en “zeer pijnlijke” bezuinigingen.

Volgens Schouw is er reële kans op een aanslag in Nederland. Bovendien wordt het land geteisterd door cyberaanvallen, dreigingen op scholen en Nederlandse moslimjongeren die gerekruteerd worden om mee te strijden in de oorlog in Syrië. Hij betwijfelde hoe verantwoord de bezuinigingen zijn gezien dit dreigingsniveau.

Minder aandacht voor bepaalde landen en groeperingen

Plasterk verzekerde dat de bezuinigingen niets zouden betekenen voor acute activiteiten, zoals de “jihadistische uitreizigers“, omdat ze pas van kracht worden in 2018. De minister verwacht dat de AIVD selectiever onderzoek gaat doen; er moet minder aandacht zijn voor rechts- en linksextremisme en meer voor jihaditische bedreigingen. Er wordt ook bezuinigd op de juridische dienst en kunnen er minder landen in de gaten worden gehouden. De Telegraaf meldde vanochtend dat onder andere onderzoek naar de Koerdische beweging PKK op een laag pitje wordt gezet.