Philips weer verdacht van kartelvorming

Philips en andere fabrikanten in Europa worden verdacht van verboden prijsafspraken rond chips voor bijvoorbeeld pinpassen en simkaarten. De Europese Commissie (EC) heeft de bedrijven gisteren een „verklaring” met mogelijke wetsovertredingen gestuurd, volgens een persbericht.

Juristen van Philips bestuderen het document van ruim negentig pagina’s, bevestigt een woordvoerder. De EC heeft sinds 2011 vergeefs geprobeerd een schikking met Philips en de onbekende andere bedrijven te treffen. De boete voor kartelvorming kan oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet.

Het onderzoek betreft de voormalige halfgeleiderdivisie Philips Semiconductors in Eindhoven in de periode september 2003 tot september 2004, volgens de woordvoerder van Philips. Deze afdeling is in 2006 afgestoten aan een groep durfinvesteerders en ging verder als NXP. De huidige bestuursvoorzitter van Philips, Frans van Houten, werd in november 2004 aangesteld als hoofd van deze divisie, begeleidde de verzelfstandiging en bleef aan tot 2009.

Philips kreeg eind vorig jaar een boete van in totaal 509 miljoen euro van de EC voor kartelvorming. De prijsafspraken van Philips en zes andere elektronicabedrijven betrof de productie van beeldbuizen tussen 1996 en 2006. In de VS kreeg Philips 3,5 miljoen euro boete voor omkoping van ziekenhuisbestuurders in Polen, werd deze maand bekend.