Opheffen van messenverbod in Amerikaanse vliegtuigen uitgesteld

Een beveiligingsmedewerker op het internationale vliegveld in Seattle-Tacoma maant de volgende reiziger in de rij naar voren te komen voor een controle.
Een beveiligingsmedewerker op het internationale vliegveld in Seattle-Tacoma maant de volgende reiziger in de rij naar voren te komen voor een controle. Foto AP/Elane Thompson

Het besluit om messen weer toe te staan aan boord van Amerikaanse vliegtuigen is voorlopig van de baan nadat er flinke commotie ontstond binnen de luchtvaart. Met name cabinepersoneel verzet zich fel tegen het plan.

Vakbonden van luchtvaartpersoneel hebben woest gereageerd op het besluit van de Amerikaanse Transportation Security Administration (TSA) om de huidige regels te versoepelen. Deze regels zijn opgesteld na de aanslagen van 11 september 2001.

Volgens de voorgenomen versoepeling zijn messen die korter zijn dan zes centimeter en smaller dan 1 centimeter weer toegestaan, net als bijvoorbeeld kurkentrekkers. Ook objecten als hockeysticks, golfclubs mogen van de TSA weer mee in de cabine. Reden hiervoor is volgens het orgaan dat verantwoordelijk is voor de veiligheid in de luchtvaart dat controles op deze voorwerpen het personeel afleiden van serieuzere bedreigingen als explosieven.

‘Mensen met radicale ideeën kunnen met iets kleins schade aanrichten’

De TSA heeft vannacht in een brief aan het personeel laten weten deze versoepeling voorlopig uit te stellen na de felle reacties om een adviescommissie tijd te geven voor feedback op de kritiek. De vakbonden vinden dit uitstel niet voldoende, en willen een definitief verbod op messen in cabines. Een woordvoerder tegenover persbureau AP:

“Mensen met radicale ideeën kunnen grote schade aanrichten met alledaagse objecten. Als er een mogelijkheid bestaat om risico’s voor Amerikanen te verkleinen is het onze plicht om onze burgers te beschermen en messen te verbannen uit vliegtuigen.”