Napolitano: jullie gedrag is onvergeeflijk

Giorgio Napolitano spaarde niemand gistermiddag. De 87-jarige oud-communist was net weer voor zeven jaar beëdigd als president van Italië en hij waarschuwde dat hij opstapt als politieke partijen „doof” blijven voor zijn oproepen tot hervorming van het politieke bestel.

Nu klappen jullie voor mij, en jullie hebben me gesmeekt om opnieuw president te worden, luidde zijn emotionele boodschap, maar het is „onvergeeflijk” dat de politieke hervormingen – vooral een vernieuwing van de kieswet – steeds zijn uitgesteld. De politici hebben zich volgens Napolitano schuldig gemaakt aan „een lange reeks van nalatigheid en falen, obstructie en onverantwoordelijk gedrag”.

Uit plichtsbesef had hij zaterdag ja gezegd, „hoeveel het me ook moge kosten”. Hij wilde eigenlijk niet, maar de presidentsverkiezingen dreigden vast te lopen en het land verkeert in „acute problemen en zelfs in een noodtoestand”.

Napolitano wil nu snel een brede coalitie tussen links en rechts. En hij zei dat Italië de afspraken over „financiële en monetaire stabiliteit” zal respecteren. De financiële markten reageerden gisteren positief.

De parlementariërs van de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo gingen wel voor hem staan maar applaudisseerden niet. Ze zien de herverkiezing van Napolitano als een poging van de gevestigde partijen om zich staande te houden. Napolitano zei de opstelling in het parlement van Grillo’s partij te waarderen. Maar in één adem voegde hij eraan toe dat „de democratische dialectiek” moet plaatsvinden in het parlement „en niet door straat en Parlement tegenover elkaar te zetten.”

In een reactie zei Grillo later: „Het is nu wij tegen hen.”