Meester in de rechten, grootmeester in de pr

Bram Moszkowicz vertegenwoordigde vele geruchtmakende verdachten. Na een lange reeks van klachten is Moszkowicz na 28 jaar uit het register van advocaten geschrapt.

DEN BOSCH - Bram Moszkowicz hoort het oordeel van de tuchtrechter aan. Moszkowicz is definitief uit de advocatuur gezet. ANP JERRY LAMPEN
DEN BOSCH - Bram Moszkowicz hoort het oordeel van de tuchtrechter aan. Moszkowicz is definitief uit de advocatuur gezet. ANP JERRY LAMPEN ANP JERRY LAMPEN

Halverwege de jaren negentig wordt Bram Moszkowicz bij het publiek bekend als strafpleiter. Onder de vleugels van zijn vader Max – oprichter van de maatschap Moszkowicz in 1958 – helpt hij bij de verdediging van Johan V., alias De Hakkelaar. Het proces is een van de eerste zogeheten megastrafzaken; V. wordt ervan verdacht met handlangers zo’n 400.000 kilo hasj te hebben geïmporteerd. Er zijn kleurrijke verdachten, er is een kroongetuige, onder de advocaten zijn prominenten als Spong en Doedens en het Openbaar Ministerie zet zijn beste mensen in: de officieren van justitie Martin Witteveen en de huidige staatssecretaris van justitie Fred Teeven.

Er is veel media-aandacht voor het proces. Het OM wint en De Hakkelaar wordt door de rechtbank veroordeeld tot zes jaar cel. Maar Bram Moszkowicz, welbespraakt, filiaalhouder van het Amsterdamse kantoor van de advocatenmaatschap, heeft als jongste van het stel definitief naam gemaakt.

Na het Hakkelaar-proces komen er veel klachten uit met name wetenschappelijke hoek op het optreden van het OM en de strafpleiters. Justitie had zich in deze zaak laten adviseren door de dure pr-adviseur Dig Istha om goed in de media te komen. En ook de advocaten krijgen er van langs omdat ze volgens de wetenschappers van het strafproces een theaterstuk hebben gemaakt. Het is een verwijt dat Bram Moszkowicz vanaf dat moment voortdurend zal horen en waar hij zich consequent niks van zal aantrekken.

Moszkowicz is namelijk niet alleen meester in de rechten, hij zal zich ook ontwikkelen tot grootmeester in de public relations. Dat hij zelden een strafzaak wint doet er niet toe, de presentatie is onberispelijk.

Vele andere tot de verbeelding sprekende verdachte cliënten kloppen aan bij Moszkowicz: van pornobaas Charles Geerts en politicus Geert Wilders tot cocaïnehandelaren als Ronnie Brunswijk en Desi Bouterse, inmiddels president van Suriname. Moszkowicz beleeft in oktober 1997 de dag van zijn leven als hij, gevolgd door heel veel pers, naar Suriname reist en er als een staatshoofd wordt ontvangen. Ook de uitbundige danspasjes die Moszkowicz samen met Bouterse maakt in hotel Torarica in Paramaribo worden vastgelegd.

Het dansen komt hem op kritiek te staan. Moszkowicz zou te hartelijke banden onderhouden met de onderwereld. Hij bezoekt samen met een cliënt een voetbalwedstrijd en op zijn huwelijksfeest is een omstreden zakenman aanwezig. Moszkowicz staat ook op bijzonder goede voet met Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder.

In 2006 raakt Moszkowicz in opspraak als bekend wordt dat vastgoedhandelaar Willem Endstra op het kantoor van Moszkowicz een pistool tegen zijn hoofd kreeg in een poging tot afpersing. Moskowicz was daarbij niet aanwezig. Holleeder gebruikt het kantoor van Moszkowicz ook als postadres en hij mag er bellen.

In die tijd lekt uit een strafdossier de informatie dat Moszkowicz een relatie heeft met een vrouw uit het criminele milieu. Het is informatie van de Criminele Inlichtingendienst die de indruk wekt dat Willem Holleeder Moszkowicz in de tang heeft.

Het zijn incidenten die de marktwaarde van Moszkowicz geen kwaad doen. De praktijk van de advocaat bloeit als nooit tevoren. Zijn bekendheid wordt verder vergroot door zijn vaste optredens in het showbizzprogramma RTL Boulevard.Zijn, inmiddels beëindigde, relatie met tv-presentatrice Eva Jinek trekt veel aandacht.

Moszkowicz is een kijkcijferkanon en kan steevast rekenen op uitnodigingen van praatprogramma’s op de Nederlandse televisie. De advocaat is populair en eist in sommige gevallen, zelfs met succes, zoals bij College Tour van Twan Huys, dat hem onwelgevallige beelden niet worden uitgezonden. Hij wordt een van de bekendste advocaten van Nederland.

Dat het Hof van Discipline in Den Bosch gisteren oordeelde dat Moszkowicz geen advocaat meer mag zijn omdat er „onvoldoende vertrouwen bestaat dat hij zijn werk- en handelwijze daadwerkelijk kan en zal verbeteren”, maakt geen indruk op zijn fans. Voor de rechtbank stonden gisteren huilende vrouwen die met hem op de foto wilden en oudere mannen die bedelden om een handtekening.

Moszkowicz zal zijn dossiers nu overdragen aan zijn oudere broers David en Max in Maastricht. Zijn broer Robert werd al eerder geschrapt uit het advocatenregister.

Binnen de familie is men blij dat vader en mentor Max sr. in ieder geval niet bewust meemaakt dat zijn jongste zoon zijn toga moet uittrekken. Max sr. werd in 2004 door een beroerte getroffen.

Officier van justitie Martin Witteveen, die tegenwoordig op het kantoor van de EU de Palestijnen adviseert, noemt het schrappen „een persoonlijk drama” dat je niemand toewenst. „Maar lang geleden zag ik al aankomen dat het een keer fout moest gaan”, zegt hij. „Ik vrees dat Bram aan zijn eigen zwaktes ten onder is gegaan. Zonder twijfel zijn er belangrijke psychologische oorzaken. De rechtspleging verliest een kleurrijk advocaat. Maar er zijn meer advocaten die het niveau van Bram Moszkowicz halen.”

Het is onduidelijk wat Moszkowicz nu gaat doen. Hij heeft laten weten graag een tv-programma te willen presenteren. Vooralsnog is er geen omroep die gezegd heeft een nieuwe tv-show met Moszkowicz te willen maken. „RTL wil met je door”, troostte RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde gisteravond.

Afgelopen zaterdag solliciteerde Moszkowicz in een vraaggesprek met Het Parool naar een eigen rubriek in die krant. Hij zou daarin „op een beschouwende manier naar rechtszaken kijken”.